Concluzie îngrijorătoare a medicilor stomatologi: Doljenii merg la dentist doar pentru urgenţe

1
391

Din cauza sărăciei şi a lipsei de informare, cei mai mulţi dintre doljeni ajung la medicul stomatolog doar atunci când durerile dentare devin insuportabile. Şi mai gravă este situaţia în mediul rural, acolo unde pasta şi periuţa de dinţi lipsesc din majoritatea gospodăriilor. Pornind de la aceste realităţi îngrijorătoare, un grup de medici stomatologi a mers în mai multe şcoli din judeţul Dolj pentru a le povesti elevilor despre importanţa spălatului pe dinţi şi a respectării unor reguli de igienă elementare.

În judeţul Dolj funcţionează 387 de cabinete stomatologice, în care lucrează 500 de medici dentişti. Doar 55 din acestea se găsesc însă în mediul rural, gradul de acoperire, din punctul de vedere al asistenţei medicale dentare, fiind în continuare unul modest. Tocmai din acest motiv, mai mulţi stomatologi au pus la cale un proiect de educaţie dentară care s-a desfăşurat în unităţi de învăţământ din mai multe comune. Cea mai recentă întâlnire a avut loc la şcoala din Desa, acolo unde peste 300 de elevi au învăţat tehnici corecte de periaj, metode de ajutorare a periajului dentar, cum ar fi folosirea apei de gură şi a aţei dentare, şi au primit informaţii despre igiena alimentaţiei.

Acţiunea nu a fost una singulară, în urmă cu trei săptămâni aceeaşi echipă de medici fiind prezentă la Calafat, la Şcoala Generală „Gheorghe Brăescu” şi la Liceul Teoretic „Independenţa” şi la Şcoala Generală din Ciupercenii Vechi. În total, 600 de elevi au avut acces la programul de profilaxie şi prevenţie dentară, derulat pentru prima dată la o scară atât de mare în zona Calafatului. Problemele aduse în discuţie au vizat şi afecţiuni mai grave, medicii răspunzând la toate întrebările care au venit din partea elevilor.

Sarea, folosită pe post de pastă de dinţi

În privinţa obiceiurilor nesănătoase constate cu această ocazie, medicii au insistat asupra faptului că mulţi dintre elevi nu ştiu încă să se spele pe dinţi, o altă problemă subliniată fiind alimentaţia nesănătoasă. În plus, deşi pare de necrezut, sarea este în continuare folosită pe post de pastă de dinţi, chiar dacă medicii nu sunt de acord cu acest lucru. „În primul rând, copiii nu cunosc tehnicile de periaj, iar igiena lor are de suferit. Nu au obiceiuri alimentare corecte. Consumă mai multe dulciuri în detrimentul fructelor. În anul 2011, periuţa şi pasta de dinţi ar trebuie să fie la fel de utilizate ca şi săpunul. Acest lucru nu se întâmplă însă, pentru că de multe ori oamenii nu au posibilităţi financiare. Preferă să stea fără dinţi în gură. Unii dintre ei ajung la spital cu afecţiuni premaligne, cu tumore pe care le au de peste 2-3 ani, iar pentru ei este prea târziu. Medicii dentişti au început să meargă şi către mediul rural, însă este nevoie ca primăriile să-i stimuleze. Sunt şi comunităţi unde oamenii trebuie să se deplaseze 20 de kilometri pentru a beneficia de un consult”, a explicat dr. Ilie Andrei, iniţiatorul acestui proiect.

Pentru a întinde o mână de ajutor celor care nu au posibilităţi financiare, medicii, deşi nu au beneficiat de finanţare în cadrul acestui proiect, şi-au propus să încheie parteneriate cu mai multe firme prin intermediul cărora să ofere pastă de dinţi. Totodată, aceştia au anunţat că din primăvară intenţionează să reia campania de profilaxie şi prevenţie dentară şi în alte localităţi din apropierea oraşului Calafat.

Spălatul pe dinţi, o raritate

Nu mai este demult o noutate că afecţiunile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. În condiţiile în care acestea nu sunt însă tratate la timp, pot determina apariţia unor probleme grave de sănătate. Nu degeaba caria dentară este considerată de specialişti cea mai frecventă boală cronică la nivel mondial, afectând deopotrivă copii, adulţi şi persoane în vârstă. S-a ajuns, astfel, la situaţia în care prima vizită la medicul dentist presupune deja tratament stomatologic. Medicii explică faptul că afecţiunile orale pot fi prevenite prin măsuri simple şi eficiente. Este greu de crezut însă că acest lucru se poate întâmpla şi într-o ţară în care nici măcar spălatul pe dinţi nu este o practică zilnică.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.