Ebola provoacă îngrijorare în toată Europa

0
467

Contaminarea cu Ebola, în Spania, a unei asistente medicale a generat îngrijorare în întreaga Europă şi a pus în gardă autorităţile sanitare din România. Ministerul Sănătăţii, dar şi direcţiile de sănătate publică, inclusiv cea a judeţului Dolj, monitorizează situaţia. Încă de acum câteva săptămâni au fost transmise către Unităţile de Primiri Urgenţe date privind simptomatologia afecţiunii pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră.

Autorităţile sanitare se pregătesc pentru eventualitatea în care primul caz de Ebola ar fi diagnosticat pe teritoriul României. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a anunţat că un spital de campanie şi echipamentele de protecţie pentru doctori şi asistente medicale urmează să fie cumpărate în cel mai scurt timp din cei 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern.

 Din câte se pare, spitalul va fi amenajat în apropierea Bucureştiului şi va fi un fel de secţie exterioară a unei unităţi sanitare de boli infecţioase. Capacitatea va fi de 40 de paturi din care 12 de terapie intensivă. Tot din banii de la Guvern vor fi modificate şi cinci ambulanţe, în care vor exista capsule speciale pentru transportul pacienţilor contagioşi. În plus, un avion militar va fi special configurat cu spaţiu de izolare, în eventualitatea în care se impune transportul pe cale aeriană a vreunui pacient infectat.

În toată Europa există o stare de îngrijorare după diagnosticarea pe continent a primului caz de infectare cu virusul Ebola, la Madrid. Premierul britanic David Cameron a convocat ieri o nouă reuniune de criză la Londra pentru a discuta măsurile necesare în lupta împotriva epidemiei Ebola. Totodată, Comisia Europeană a solicitat lămuriri Spaniei în condițiile în care statele membre ale UE ar fi trebuit să pună în aplicare proceduri coordonate pentru a preveni pătrunderea virusului Ebola în Uniune.

Simptomele Ebola asemănătoare cu cele ale gripei

Potrivit medicilor, o persoană nu este contagioasă atât timp cât simptomele nu se manifestă. Perioada de incubaţie a bolii este de la 2 la 21 de zile. Semnele infectării cu virusul Ebola pot include febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare şi o stare generală de slăbiciune, precum şi vărsături, lipsa poftei de mâncare, iar în unele cazuri poate apărea şi sângerarea.

Transmiterea virusului Ebola nu se face pe calea aerului, ca în cazul gripei sau a pojarului, ci prin contact direct cu fluidele corporale ale pacienţilor, de pe echipamentele medicale (ace, seringi) sau de pe obiectele contaminate (prosoape, haine, scutece). Virusul poate fi transmis şi prin intermediul suprafeţelor contaminate, care trebuie să fie curăţate şi dezinfectate în conformitate cu procedurile corespunzătoare.

Personalul medical, cel mai expus

Personalul medical a fost mereu infectat în timpul tratării pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Ebola. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că nu au fost respectate precauţiunile de control a infecţiei în timpul contactului apropiat cu pacienţii. Personalul de îngrijire medicală se poate infecta în timpul contactului apropiat cu pacienţii infectaţi, materialele contaminate din spital şi deşeurile medicale.

Riscul de infecţie poate fi semnificativ redus prin respectarea protocoalelor şi precauţiunilor de control a infecţiei. În plus, faţă de măsurile de precauţie standard de îngrijire a sănătăţii, personalul medical trebuie să aplice cu stricteţe măsurile recomandate de control al infecţiei pentru a evita expunerea la sânge infectat, fluide, sau medii sau obiecte contaminate – cum ar fi acele folosite. Ei ar trebui să utilizeze echipamentul individual de protecţie, cum ar fi halate individuale, mănuşi, măşti şi ochelari de protecţie. Nu ar trebui să reutilizeze echipamentele sau îmbrăcămintea de protecţie, cu excepţia cazului în care au fost dezinfectate corespunzător. Aceştia ar trebui să îşi schimbe mănuşile pentru fiecare pacient suspectat de a avea Ebola. Procedurile invazive, care pot expune medicii, asistente medicale şi alt personal la infecţie ar trebui să se desfăşoare în condiţii stricte de siguranţă.