Calafat: Muzeul Muzicii Folk, primul din Europa

0
97

Primăria municipiului Calafat anunţă demararea realizării proiectului „Muzeul Muzicii Folk”, care este primul asemenea aşezământ cultural din Europa. Calafatul este cunoscut ca unul din punctele importante pe harta României în privinţa manifestărilor culturale. Astfel, în municipiul de la malul Dunării se organizează Tabăra Naţională de Muzică Folk, Festivalul „Floare de Ger”, spectacolele de muzica şi poezie „Semne”.

Colecţia muzeului va fi realizată din donaţii ale artiştilor folk, iar de dezvoltarea acestui muzeu se va ocupa prof. Dan Vană, care este şi organizatorul Taberei Naţionale de Muzică Folk, o persoană extrem de cunoscută şi apreciată în lumea muzicii folk. Locaţia va fi în actualul Muzeu de Artă din Calafat (Palatul „Marincu”).

«Acest proiect este important din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este o atracţie turistică unică şi face parte dintr-un ansamblu de măsuri economice şi turistice ce încearcă să promoveze şi să dezvolte economic municipiul Calafat (ajutorul de minimis, taxe locale zero pentru investitori, etc). De asemenea, prin unicitatea sa pune frumosul nostru oraş pe harta culturală a Europei. La fel de important este şi faptul că acest proiect nu va costa nici un leu din bugetul local: colecţia va fi realizată din donaţii, personalul care se va ocupa de buna organizare este cel al Muzeului de Artă şi Primăriei municipiului Calafat, iar locaţia este, de asemenea, în administrarea Primăriei. Sunt convins că toţi artiştii folk care vin anual la Calafat şi sunt prietenii oraşului nostru vor contribui la realizarea acestui muzeu. Muzeul va fi inaugurat anul viitor, pe 1 august, care este şi data debutului Taberei Naţionale de Muzică Folk. Sperăm ca o mare parte dintre cei care traversează podul Calafat – Vidin să viziteze Calafatul, pentru a putea să admire acest omagiu adus muzicii folk», a declarat primarul municipiului Calafat, Mircea Guţă.

CRISTIAN RUDĂREANU