În Dolj, noul an şcolar nu începe cu probleme majore

0
151

Astăzi, începe un nou an şcolar, iar , în Dolj, sunt premise că acesta va începe în bune condiţii, chiar dacă mai sunt probleme de remediat, iar unele instituţii de învăţământ au dificultăţii cu ceea ce ţine de sănătate şi protecţie în cazuri de urgenţă. Ca o concluzie, în judeţ nu sunt dificultăţi majore.
Peste 94.500 de elevi, din toate ciclurile de învăţământ preuniversitar, din care aproximativ 4.600 la „pregătitoare”, vor păşi, astăzi, în sălile de curs, în întreg judeţul Dolj. În teritoriu, sunt 196 de unităţi cu personalitate juridică, având arondate 357 de structuri, cu mai bine de 500 de spaţii destinate desfăşurării procesului de învăţământ.
Principalul obiectiv al conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj l-a constituit siguranţa elevilor. „Din cele 881 de clădiri , în care îşi desfăşoară activitatea copiii, 738 nu au făcut obiectul necesităţii obţinerii autorizaţiilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Din rest, 52 nu au, dar, cu sprijinul autorităţilor locale, sperăm că se vor obţine. În ceea ce priveşte avizele sanitare, avem peste 80 de clădiri fără aceste documente, fiind vorba, în principal, despre toaletele existente în afara spaţiilor şcolilor. În acest sens, prin HG nr.363/2019, s-au alocat fonduri Unităţilor Asdministrativ – Teritoriale pentru rezolvarea acestor deficienţe. În Dolj, 43 de UAT-uri sunt prinse în program, la multe dintre ele lucrările fiind în desfăşurare, iar, la altele, s-a apelat la module, care să fie alipite imobilelor, cum ar fi la Melineşti, Calopăr”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean.
Aceasta a mai menţionat că manualele şcolare au fost distribuite în proporţie de peste 90%, iar corpul didactic este asigurat la 88% cu cadre calificate, iar deficienţele care mai sunt „vor fi soluţionate în foarte scurt timp, după întâlnirile pe care le vom avea cu directorii şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii – IPJ Dolj, DSP Dolj, IJJ Dolj. Ca o concluzie, în judeţul nostru, noul an şcolar nu vine cu dificultăţi majore”.