„Fără modificări ale Codului Fiscal!” şi „Învăţământul profesional – o gură de aer pentru copii şi mediul de afaceri”, au fost temele dezbătute ieri, de liberalii doljeni, în cadrul unei conferinţe de presă. Deputatul PNL Ionuţ Stroe, preşedintele Organizaţiei Municipale şi Eugen Călinoiu, fost director al Finanţelor doljene, secretar executiv al PNL Dolj i-au asigurat pe cetăţeni, în special pe cei cu profesii liberale, că PNL nu va susţine şi nici nu va permite modificarea Codului Fiscal prin majorarea impozitării şi împovărarea celor care au iniţiativă privată sau care creează locuri de muncă şi îşi asumă să investească în România. „În ciuda alarmării tuturor, justificate de altfel şi cauzată de reacţia intârziată a Ministerului Finanţelor, vreau să dăm asigurări că PNL va face totul pentru ca în acest an, Codul Fiscal să se respecte în integralitatea lui. Consider anormală lansarea pe uşa din dos, fără o discuţie prealabilă, a unui draft de modificare a CF care cuprinde modificări de substanţă, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nici nu ştie foarte bine care sunt rezultatele în colectare după ultimele modificări”, susţine deputatul Stroe.
„Crescându-i fiscalitatea unui PFA cu 10%, practic îl distrugi”
Finanţistul PNL, Eugen Călinoi susţine că la modificarea trecută, în plus faţa de dezbaterea parlamentară şi publică, Ministerul de Finane a lucrat cu patronatele, cu sindicatele si chiar jurnaliştii din presa economică. „PFA este fază incipientă a unei viitoare afaceri, modul cel mai simplu în care se manifestă initiativa privata, pricipiu liberal 100%. Crescându-i fiscalitatea cu 10%, practic îl distrugi. O eventuală ordonanţă de urgenţă poate cuprinde cel mult măsuri de simplificare, stimulare, debirocratizare, nu schimbări de CAS sau contribuţii, chestiuni care se anunţă din timp pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate. Însă, de această dată, modificările Codului Fiscal vehiculate în presă, nu se justificau şi nici bine venite nu sunt. Dar iată că exaltarea unui secretar de stat pune însă şi Guvernul şi ministerul de Finanţe într-o situaţie foarte delicată”, a subliniat Călinoiu.
Ionuţ Stroe a lansat invitaţia reprezentanţiilor mediului de afaceri craiovean la o întâlnire cu liberalii în care să se discute concret asupra fiscalităţii, taxării muncii şi a capitalului, asupra problemelor cu care se confruntă acum, ce nevoi au din punct de vedere legislativ şi ce idei, propuneri sau recomandări ar trebui să conţină viitoarele proiecte.
Pârghie reală de formare profesională a noilor angajaţi
Grupul PNL de la Camera Deputatilor a avansat în această săptămână o propunere legislativă prin care se doreşte oferirea de stimulente necesare pentru ca agenţii economici să transforme practica elevilor şi studenţilor într-o pârghie reală de formare profesională a noilor angajaţi. „În acest moment, peste 25 de mii de locuri de muncă nu sunt ocupate, cauza unei asemenea stări de fapt fiind, în principal, lipsa calificărilor dobândite de către elevi şi studenţi în perioada studiilor, chiar şi după efectuarea unor scurte stagii de practică profesională. Prin urmare, aşa cum ştiţi, învăţământul profesional dual cum se numeşte el poate să fie soluţia pentru rezolvarea acestei crize. În acest context, propunerea legislativă depusă de PNL intenţionează să instituie o relativă normalitate în fiscalizarea cheltuielilor pentru formarea profesională a viitorilor angajaţi şi anume considerarea acestor cheltuieli ca fiind cheltuieli deductibile, la calculul impozitului pe profit…”, a subliniat deputatul Ionuţ Stroe.