Tăriceanu a început demersurile pentru suspendarea lui Băsescu: 23 septembrie – votul Parlamentului în plenul reunit, referendum pe 2 noiembrie

0
319

Preşedintele Senatului, liderul Partidului Liberal Reformat (PLR) Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că a început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. La întâlnirea avută cu grupurile reunite PC-PLR de la Senat, acesta a explicat că cererea de suspendare a şefului statului are şi o valoare simbolică, de a duce la sfârşit un lucru pe care l-au început şi nu au putut să îl termine. „Mă aştept ca cererea de suspendare să întrunească numărul de semnături necesar, pentru a o trimite la Curtea Constituţională”, a spus Tăriceanu, arătând că, faţă de 2012, de la precedenta suspendare, „preşedintele nu şi-a modificat comportamentul”. Cererea de suspendare trebuie să aibă minimum o treime din semnăturile deputaţilor şi senatorilor, urmând a fi înaintată CCR, pentru obţinerea avizului consultativ.

„După acest aviz, cererea va fi supusă votului Parlamentului şi va intra în vigoare. Calendarul pe care doresc să îl fac public este 23 septembrie, votul Parlamentului în plenul reunit, pe baza cererii de suspendare, urmat de referendum, pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a precizat Tăriceanu. El a mai spus că nu va solicita, după eventuala demitere a lui Traian Băsescu, funcţia de preşedinte interimar, care ar urma să fie exercitată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Tot ieri, preşedintele PLR a avut discuţii şi cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor. Conform celor declarate de Tăriceanu, cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea: faptul că Băsescu s-a implicat în campania PMP, intervenţia directă la preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului european, şi raporturi instituţionale în forme necivilizate.

Social-democraţii nu au, deocamdată, un punct de vedere oficial

Social-democraţii vor avea o consultare în cursul acestei săptămâni pe tema suspendării preşedintelui, cel mai probabil înaintea congresului partidului, care va avea loc vineri, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, senatoarea PSD Gabriela Firea. „În acest moment există două curente de opinie — pe de o parte, ideea că orice om, fie el preşedinte sau simplu cetăţean, atunci când încalcă legile ţării, şi mai ales Constituţia, trebuie să plătească de îndată, şi nu la o dată ulterioară. Şi celălalt punct de vedere, cu privire la faptul că o campanie electorală pentru referendum nu ar face decât să-l pună pe Traian Băsescu în situaţia de a se victimiza şi de a mai stoarce lacrimi de la electorat, spunând că nu este lăsat să-şi încheie în mod democratic mandatul şi să meargă la pensie după două mandate prezidenţiale. Zilele acestea vom avea o şedinţă la vârful PSD şi se va lua o decizie pe care o vom comunica. Va trebui să analizăm foarte profund, inteligent, toate argumentele — şi pro, şi contra”, a explicat Firea, care este purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD.

Sârbu nu crede că prezidenţialele ar avea de suferit în urma acestui demers

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a fost întrebat, ieri, ce câştigă cetăţeanul român din suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, el răspunzând: „Nimic. Aici nu e vorba despre cetăţeni, ci despre ambiţia lui Băsescu”. Sârbu a declarat, după întâlnirea preşedintelui Senatului cu liderii de grupuri parlamentare, că Tăriceanu a înmânat cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu tuturor liderilor de grup, în cadrul şedinţei, o decizie a PSD urmând a fi luată de conducerea partidului. Despre motivele pentru suspendarea preşedintelui, din cererea formulată de preşedintele Senatului, Ilie Sârbu a spus că „dacă ne-am uita cu mai multă atenţie la ceea ce face preşedintele Traian Băsescu, găsim mult mai multe şi mult mai grave”. Întrebat dacă astfel nu i se dă şansa lui Băsescu de a intra în campanie, Sârbu a răspuns că „nu mai seamănă una cu alta, şi ştie şi dânsul asta. Cunoaştem şi psihologia electoratului. S-a dus, s-a schimbat mult situaţia”.

„Intru în campanie şi nu o să le fie bine”

Şi premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu va fi discutată în PSD, menţionând că este vorba despre un demers serios şi precizând că orice zi fără Traian Băsescu reprezintă un rău mai puţin pentru ţară. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu declara, vineri, în conferinţa de presă susţinută la Newport, după summit-ul NATO, că prin această nouă suspendare din funcţie „intru în campanie şi nu o să le fie bine, să ştiţi că în campanie am capacitate uriaşă de revitalizare”.

UDMR nu susţine iniţiativa

UDMR nu va susţine demersul lui Tăriceanu, a declarat ieri, pentru Mediafax, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, apreciind că „preocuparea ar trebui să fie viitorul, nu trecutul, iar Traian Băsescu reprezintă trecutul”. „UDMR nu va susţine demersul lui Tăriceanu, nu va da nici semnături pentru a iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi nu va vota în Parlament, dacă se va ajunge la un vot în Parlament. Noi considerăm că în această campanie ar trebui să ne preocupe viitorul, nu trecutul. Traian Băsescu reprezintă trecutul”,  a spus Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, Tăriceanu nu a anunţat UDMR despre demersul de suspendare a şefului statului şi nu a cerut nici părerea, nici susţinerea Uniunii. „Va fi, luni (n.r. – ieri), o consultare a grupurilor parlamentare, cu Tăriceanu, iar liderii de grup ai UDMR au mandat de a spune că nu susţinem acest demers. Este un demers absolut inutil, la final de mandat. Există o grămadă de argumente pentru a nu susţine un astfel de demers, după cum există şi argumente pentru a-l susţine. Nu vorbim de o chestiune morală. Unii se gândesc că ar trebui să reparăm ce s-a întâmplat în 2012, acel vot masiv. Dar cred că nu trebuie să ne întoarcem în 2012 sau 2013, ci ar trebui să ne uităm spre 2015. Să suprapui referendumul cu alegerile prezidenţiale este o problemă cu care nu suntem de acord”, a explicat liderul UDMR.

Rugămintea lui Băsescu pentru Tăriceanu Inimă Zburdalnică

Preşedintele Traian Băsescu a precizat aseară, referitor la demersul preşedintelui senatului, că îl roagă pe acesta să citească mai bine Constituţia. “Îl rog pe Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu să citească bine Constituţia, nu poate planifica vot pe 23 septembrie si referendum pe 2 noiembrie, se precizează clar că preşedintele poate fi suspendat maxim 30 de zile. Rugămintea mea la Tăriceanu <<Inimă Zburdalnică>> e să citească Constituţia, să nu se mai facă de râs când anunţă programul dat de Voiculescu. Voiculescu, apăsat acum de plafonul puşcăriei, nu judecă normal, dar el e în libertate, ar trebui să judece după plafonul Constituţiei” a spus şeful statului.