Poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al IPJ Dolj, împreună cu polițiști de proximitate de la Secția 4 Poliţie Craiova au organizat, ieri, o activitate de prevenire a infracțiunilor de furt din locuință, în cartierele Brazda lui Novac şi Rovine din municipiu. Oamenii legii au împărțit pliante cu sfaturi preventive și au stat de vorbă cu craiovenii despre ce ar trebui să facă pentru a evita să devină victime ale hoților.
Acest segment de criminalitate reprezintă permanent un domeniu prioritar de prevenire pentru poliţia doljeană, după cum precizează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, întrucât fiecare cetăţean consideră locuinţa ca fiind spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată creează o stare de discomfort, de multe ori fără legatură cu prejudiciul cauzat. Poliţiştii au dorit să atragă atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care ne pot ajuta să evităm situații neplăcute. În cadrul activităţii de prevenire, cetățenii au fost informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de furt din locuinţă, fiindu-le înmânate pliante cu sfaturi utile.
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie! Nu primiţi în locuinţă persoane care oferă spre vânzare diverse produse! Acestea vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din casa dumneavoastră. Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului! Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă! Nu permiteţi accesul în bloc persoanelor necunoscute care sună la interfon! Ţineţi usa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă! Evitaţi să vorbiţi despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare! Dacă sunteţi plecaţi de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, este indicat să apelaţi la o persoană de încredere pentru a ridica corespondenţa! Când lipsiţi de acasă, chiar şi pentru scurt timp, să nu lasaţi ferestrele deschise sau uşa neasigurată! Dacă încuietoarea a devenit nefuncţională sau cheia acesteia s-a pierdut, înlocuiţi-o rapid!