Schimbări la Paşapoarte: Termene de valabilitate noi şi taxe modificate

0
127

Începând cu data de 12 august a.c., va intra în vigoare Legea 175/06.06.2013, de modificare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Elementul de noutate  constă în  modificarea termenelor de valabilitate a paşapoartelor, precum şi a taxelor aferente. Astfel, pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani valabilitatea paşapoartelor va fi de 3 ani şi va costa 276 de lei, respectiv 5 ani pentru cele cu vârsta de peste 12 ani, valoarea taxelor achitate pentru acesta fiind de 302 lei. În ceea ce priveşte paşaportul temporar, valabil pentru un an, acesta va costa 232 de lei.  Modificarea aliniază legislaţia noastră normelor europene în materie de acte de călătorie. Astfel, minorilor sub 12 ani nu li se mai preiau impresiunile digitale (amprentele), iar valabilitatea paşaportului este de numai de 3 ani.

Din data de 12.08.2013 nu vor mai fi acceptate taxele de 302 lei, ceea ce presupune achitarea unei noi taxe de 276 lei. Recuperarea sumei  de 302 lei se va putea realize numai în baza unei cereri adresată Companiei Naţionale ,,Imprimeria Naţională” S.A Bucureşti, cerere care va conţine şi un număr de cont în care să fie virată suma, şi numai după ce în prealabil, se va certifica la sediul serviciului nostru, sub semnatură şi ştampilă, că taxa nu a fost utilizată, se poate restitui contravaloarea acesteia. De asemenea în baza noii legi, solicitarea paşaportului se poate face la sediul oricărui serviciu de paşapoarte din ţară, indiferent de domiciliul solicitantului.

 

 

Părinţii care au achitat deja taxele în valoare de 302 lei, au posibilitatea să depună documentaţia pentru paşaport până la data de 12.08.2013, adică până la data intrării în vigoare a noii legi.