Cristian Nedelcu nu are de ce să se plângă – OSCAR de 600 de milioane de la Compania de Apă „Oltenia”

3
639

Lia Olguţa Vasilescu anunţa duminică, într-o conferinţă de presă, că va face o interpelare ministrului Educaţiei, Cercetării şi Sportului în legătură cu revista OSCAR care se distribuie obligatoriu în toate grădiniţele din judeţul Dolj. Senatorul PSD a spus că nu ştie cine este în spatele acestei reviste, dar „că are oarecum legătură cu Prefectura Dolj”. Prefectul Nicolae Giugea a declarat că instituţia pe care o conduce nu are nici o legătură cu revista OSCAR şi că trebuie căutat la Consiliul Judeţean Dolj şi la Inspectoratul Şcolar. Subiectul, iniţial inocent, s-a rostogolit şi aşa s-a descoperit că Asociaţia Culturală Craiova editează revista menţionată, avându-i în colectivul de redacţie pe Cristian Nedelcu, ca redactor-şef, consilierul prefectului de Dolj, iar pe soţia acestuia, Diana Nedelcu, angajat funcţionar la Primăria Craiova, ca redactor. În luna decembrie a anului trecut, Asociaţia Culturală Craiova a primit o sponsorizare de 600.000.000 lei vechi din partea Companiei de Apă „Oltenia” pentru „sărbătorile de iarnă”.

Cristian Nedelcu

Întrebat dacă Prefectura Dolj are vreo legătură cu revista OSCAR, Nicolae Giugea a negat şi a făcut trimitere către Consiliul Judeţean Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. “Nu mă surprind declaraţiile doamnei senator, care îşi caută întotdeauna nişte victime pe care să lucreze. Nu cunosc foarte multe despre acest proiect, însă ştiu că este un proiect demarat la Inspectoratul Şcolar şi este un parteneriat cu Consiliul Judeţean. Atunci când a fost demarat proiectul, la Inspectorat era o doamnă de la PNL. Dacă doamna senator cunoaşte pe cineva la Consiliul Judeţean, atunci se poate documenta foarte bine, ca să vadă ce este acolo. Instituţia Prefectului nu este angrenată în acest proiect”, a declarat Nicolae Giugea.

Cei de la Consiliul Judeţean Dolj susţin că nu au nici o legătură cu publicaţia amintită. Cei de la ISJ Dolj, în prima fază, au afirmat şi ei acelaşi lucru, prin inspectorul şcolar general adjunct Alexandrina Năstase: „Nu ştiu să fie revista ISJ Dolj. Noi nu edităm publicaţii. Am fost doar parteneri, în sensul că am popularizat concursul OSCAR. Am auzit de această revistă, mi-a trecut pe la urechi, dar nu am auzit să se distribuie în unităţi de învăţământ. Nu şti nimic despre vreun parteneriat al ISJ Dolj cu această revistă”.

După câteva ore, Alexandrina Năstase a revenit cu o altă declaraţie, recunoscând parteneriatul cu Asociaţia Culturală Craiova, cea care patronează revista OSCAR. „Noi avem un parteneriat educaţional cu Asociaţia Culturală Craiova, care a început din 2008 şi a avut succes. A fost tipărite 20 de numere, poveşti, poezii, jocuri, adaptate programei Ministerului Educaţiei. Are şi o secţiune pentru părinţi şi cadre didactice, care îşi pot scrie acolo impresiile. De regulă e cumpărată de copiii şi cadrele didactice care au publicat în ea. ISJ nu are nici o legătură cu distribuirea revistei. E solicitată de copii şi cadrele didactice care publică. Sunt grădiniţe care au luat 5 exemplare, altele au luat 30, iar unele care nu au luat nici un exemplar”, a declarat Alexandrina Năstase în momentul în care s-a informat mai bine.

600 de milioane pentru „sărbătorile de iarnă”!

Oare nu a fost informat Nicolae Giugea că revista OSCAR este a consilierului său, Cristian Nedelcu, care, conform declaraţiei de interese, publicată pe site-ul Prefecturii Dolj, este director executiv al Asociaţiei Culturale Craiova, cea care editează publicaţia? Dacă nu a fost informat, de ce îi plăteşte salariu din bani publici lui Cristian Nedelcu?

Un subiect, iniţial inocent, s-a rostogolit şi aşa s-a descoperit că Asociaţia Culturală Craiova, cea care editează revista menţionată, avându-i în colectivul de redacţie pe Cristian Nedelcu, ca redactor-şef, şi pe soţia acestuia, Diana Nedelcu, angajat funcţionar la Primăria Craiova, ca redactor, în luna decembrie a primit o sponsorizare de 600 de milioane din partea Companiei de Apă „Oltenia” pentru „sărbătorile de iarnă”. Compania de Apă „Oltenia” este o instituţie care operează pe bani publici, Primăria Craiova, unde este angajată Diana Nedelcu, fiind unul dintre asociaţi principali.

„Nu i-am întrebat eu ce fac cu banii”

Contactat telefonic, directorul Companiei de Apă „Oltenia” a spus că nu ştie nimic despre vreo sponsorizare sau contract de publicitate cu Asociaţia Culturală Craiova şi i-a dat sarcină directorului economic Marcel Morcov să se intereseze despre acest caz. Directorul economic Marcel Morcov a confirmat faptul că în decembrie 2010 Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă a votat o sponsorizare de 600 de milioane lei vechi pentru Asociaţia Culturală Craiova „pentru sărbătorile de iarnă”.

Întrebat dacă ştie cum au cheltuit cei de la această asociaţie banii, Marcel Morcov a spus că nu e treaba lui să se intereseze despre acest lucru. «Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă „Oltenia” a votat în data de 02.12.2010 sponsorizare pentru Asociaţia Culturală Craiova suma de 60 mii lei. Eu vă spun că sponsorizarea s-a făcut pentru sărbătorile de iarnă ale Craiovei, mai mult de atât nu ştiu. Nu i-am întrebat eu ce fac cu banii. Scrie în contract ce au făcut cu ei», a declarat Marcel Morcov, director economic la Compania de Apă „Oltenia”, care a promis că astăzi va face public şi contractul de sponsorizare.

Cristian Nedelcu şi-a luat concediu

Revista se adresează copiilor preşcolari, inserează benzi desenate şi texte îndoielnice ca mesaj şi stimularea deprinderilor celor mici. Stilul redactării ne aminteşte, pe alocuri, de interviul fluviu al actualului consilier al prefectului, Cristian Nedelcu, cu Constantin Dascălu (“Întâmplări din viaţa mea”), pe timpul când acesta din urmă era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj şi foarte apropiat intelectual de intervievat. Revista se distribuie cu precădere în reţeaua grădiniţelor din judeţ, prin susţinere nemijlocit politică, iar preţul acesteia, de 5 lei, este unul mult prea mare. De ieri, Cristian Nedelcu, purtătorul de cuvânt al prefectului Nicolae Giugea, şi-a luat concediu.

O revistă pentru preşcolari este de bună seamă un demers jurnalistic lăudabil. Nu este nimic de comentat nefavorabil în această privinţă.  Povestea se complică atunci când sursa de finanţare se reazemă precumpănitor în bani publici, sifonaţi prin sponsorizări bizare sau prin aportul pe linia difuzării a unei instituţii precum ISJ Dolj, dominată politic de pedelişti. Ori ceea ce se poate face pentru Oscarul hrănit cu bani publici, nu se mai poate face pentru nici o altă publicaţie din peisajul presei craiovene aşa cum este ea. Şi nu de discriminare este vorba.

***

Reclamaţia de la părinţi, primită de senatorul Lia Olguţa Vasilescu:

«Suntem un grup de părinţi, cu copiii la grădiniţă (…) şi dorim să vă aducem la cunoştinţă o situaţie care începe să devină deranjantă atât pentru noi, cât şi pentru doamna educatoare şi de care se fac responsabile doua instituţii ale statului. Este vorba de vânzarea în regim OBLIGATORIU a unei reviste intitulate OSCAR în toate grădiniţele din Craiova şi am înţeles şi în grupele de la şcoala primară. Nu e nimic spectaculos în paginile acestei reviste (vă ataşăm un exemplar), în schimb costul e destul de mare, 5 lei. Am rugat-o pe doamna educatoare să nu o mai dea copiilor la grupă să o coloreze, fiindcă nu dorim să o mai cumpărăm, dar ni se spune că doamna directoare a primit un mail de la Inspectoratul Şcolar Dolj prin care i se cerea să vândă revista, obligatoriu, fiindcă prin intermediul revistei se desfăşoară un concurs de care depinde şi punctajul educatorilor şi învăţătorilor. Daca este aşa, atunci poate ar fi corect să fie plătită revista de cadrele didactice sau de Inspectorat şi nu de noi, părinţii, fiindcă e destul de complicat să avem lunar bani pentru toate numerele care se distribuie. Din câte cunoaştem, nu există nici o lege care să ne oblige pe noi, părinţii, să achiziţionăm „materialul didactic”, motiv pentru care vă rugăm să întrebaţi ministerul în ce bază Inspectoratul Şcolar s-a implicat în aşa ceva. Am înţeles că parteneriatul s-a făcut între ISJ şi Prefectura Dolj, unde lucrează cei care şi editează revista, dar nu deţinem alte informaţii. Am intervenit la dvs. dată fiind calitatea de parlamentar în Comisia de Învăţământ şi am trimis un memoriu şi la minister să ni se explice dacă e sau nu obligatoriu să cumpărăm această revistă foarte scumpă faţă de ceea ce se găseşte pe piaţă. În speranţa că veţi interveni pentru a rezolva această problemă, vă mulţumim!».

 

3 COMENTARII

  1. iese in evidenta inca o familie-familia nedelcu,beneficiara de locuri de munca la stat numai ca este portocalie!
    alte nulitati penale promovate de marijean&co!
    apropo de deputatul dascalu: in interviul ala i-o fi spus lui nedelcu de activitatea lui ca informator al securitatii in perioada in care lucra la olcit?!
    astia sunt cei care conduc doljul-niste nulitati penale securiste!

  2. Cerule mare, aşa se poate explica , printre altele, şi preturile mărite practicate pt populaţie de cei de la CAO….De unde să iasă banii pt ei ??? Şi câte-or mai fi de-astea…

Comments are closed.