Centrul oraşului Segarcea, reconfigurat de Casa de Cultură

2
483

Construcţie începută în 2010, clădirea Casei de Cultură din Segarcea se consolidează cu fiecare zi. Lucrările se află într-un stadiu avansat de execuţie, autorităţile locale estimând că până la sfârşitul anului, obiectivul în care investesc 3.024 mii lei noi se vor finaliza.

“Această investiţie este realizată cu bani din bugetul local, după ce la sfârşitul anului trecut au venit 20 de miliarde de la Guvernul României pentru acest proiect, însă ne-au fost luaţi înapoi pe motiv că nu i-am cheltuit. A fost o perioadă foarte scurtă de timp în care nici măcar procedurile de licitaţie nu s-ar fi putut desfăşura. Ne-am hotărât să ducem proiectul la bun sfârşit cu fonduri proprii”, a declarat viceprimarul oraşului Segarcea, Nicolae Tutunaru.

Clădirea este prevăzută cu sală de spectacole de 350 de locuri, bibliotecă şi  sală de conferinţă. Biblioteca Orăşenească “Mircea Radina” Segarcea, înfiinţată în anul 1932, se va muta în casă nouă după finalizarea noului obiectiv, care schimbă cu totul înfăţişarea centrului oraşului. Cu o colecţie de 35.000 de volume, instituţia este una foarte activă chiar şi în timpul vacanţelor. „De trei ori pe săptămână copii din clasele a V-a – a VIII-a vin la cursurile de franceză, predate voluntar de profesoara Laura Fişu. E o iniţiativă admirabilă. De patru ani face voluntariat pentru copiii din Segarcea”, este de părere bibliotecara Alexandra Barbu.

Centrul de Internet pentru Public, deschis anul trecut, prin intermediul programului „Biblionet” desfăşurat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, în parteneriat cu o fundaţie americană, face ca tot mai mulţi elevi să treacă pragul instituţiei, atraşi de accesul gratuit la informaţii şi divertisment online. «În fiecare zi e plin centrul. Am primit patru calculatoare prin programul adus în oraş de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, ulterior ne-a revenit o altă donaţie de patru calculatoare din partea organizaţiei Partidului Social-Democrat. Chiar şi aşa sunt zile în care calculatoarele sunt ocupate», spune Mirela Mirea, bibliotecară.

Casa de Cultură are, aşadar, toate şansele să devină destinaţia preferată a copiilor şi tinerilor din Segarcea.

2 COMENTARII

  1. “Multumim” edililor nostrii pentru aceasta monstruoasa constructie” casa de cultura”din satul Segarcea!
    Nu avem canalizare, nu avem strazi asfaltate nu avem apa curenta potabila si cea care ne este furnizata este cu program, dar au considerat opotun- economic probabil pentru ei si nu socio-cultural pentru tinerii pe cale de disparitie din acest catun numit oras, sa investeasca banii nostrii in aceasta constructie.Si daca tot se lauda cu aceasta investitie fara utilitate poate ne spun de ce lucrarea a fost licitata de Craciun in 2009 la un pret publicat pe SEAP de 2500 mil lei , atribuita de Craciun la un pret de 2300 mil lei si v-a costa 3024 mil.lei. In centrul informatic amintit nu intra nimeni,s-a depozitat un strat consistent de praf de la inaugurare si pana in prezent.Problema nu este aceiasi si cu casa de cultura pentru ca ea va fi intretinuta tot pe banii nostrii si asemenea monstru consuma bani.

  2. Buna ziua , “Domnule cetatean” Segarcea!
    Va raspund la comentariul dumneavostra , in calitatea mea de slujitor al Bibliotecii Orasenesti “Mircea Radina” Segarcea, timp de 34 ani .
    Imi pare rau de parerea pe care dumneavoastra o aveti despre aceasta institutie de cultura ! Eu, personal ma mandresc cu activitatea acesteia . Lovind in noi , ati lovit in toti cei care , de-a lungul vremii, au slujit-o cu dragoste si devotament , ati lovit in cei care “au sters praful” de pe carti si de pe rafturi , dorind sa descopere sub acest “praf” tot ceea ce aveau nevoie. V-ati jignit si pe dumneavastra, prin faptul ca nu cunoasteti activitatea unei institutii din “satul” in care locuiti! Intr-adevar , nu stiti nimic despre biblioteca . Nu cunoasteti faptul ca cei care trec pragul Centrului de Internet asteapta la rand pentru a prinde un loc in fata unui calculator. Nu cunoasteti bucuria studentilor care si-au editat si listat la imprimanta lucrarile de licenta! Nu ati vazut bucuria mamelor , bunicilor, copiilor cand vad prin Internet , chipurile celor dragi…
    Nu inteleg de ce trebuie sa aruncati cu nori ? Poate va deranjeaza faptul ca Biblioteca isi indeplineste misiunea pentru care a fost creeata… Poate vreti sa loviti in cei care ii sunt aproape, in cei care au grija ca activitatea acesteia sa se desfasoare in conditii bune , in cei care au inteles nevoile acestei instititii de cultura ! Ar trebui sa felicitati , nu sa denigrati … Este usor sa arunci cu noroi!
    Va intreb pe dumneavastra , ca cetatean al “satului ” Segarcea :
    TU, cetatene, ce ai facut pentru satul tau, pentru biblioteca ta ?
    Va asteptam si pe dumneavoastra , sa veniti , chiar incognito , sa frunzariti o carte , sa lecturati presa sau sa accesati Internetul… Va suntem la dispozitie totdeauna , asa cum am facut acest lucru, incepand din anul 1923 , anul in care a luat fiinta Biblioteca, la initiativa unui grup de studenti doljeni, condusi de cunoascutul primarl al Craiovei, Nicolae Romanescu…
    Iar daca acestia, au considerat ca localitataea merita o biblioteca , inseamna ca au descoperit atunci setea de cunoastere a oamenilor acestor locuri…
    Nu-i mai jigniti, nu ne mai jigniti …

Comments are closed.