BNR nu sare să-i ajute pe românii cu credite în franci elveţieni

0
332

BNR nu intentioneaza sa ia masuri precum cele adoptate de Ungaria în ceea ce priveşte creditele în franci elveţieni, iar înlesnirile la plată trebuie abordate de la caz la caz, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isărescu. „Înainte de a vă răspunde, vă aduc în memorie faptul că acolo (n.r. – în Ungaria) s-a făcut o uşoară reeşalonare. Plusul de plată s-a adunat într-un cont la bancă şi, de la caz la caz, se va plăti în 2-3 ani”, a spus Isărescu, întrebat dacă şi în România sunt necesare măsuri similare privind plata ratelor la împrumuturile în franci elveţieni. În opinia acestuia, trebuie avută în vedere o abordare individuală, în funcţie de opţiunea fiecărui client, întrucât sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai înalt şi nu vor să amâne datoriile: „Abordările trebuie să fie individuale şi, din cunoştinţele noastre, ele deja există. Este vorba de împingerea spre viitor a unei părţi din această povară suplimentară”, a afirmat guvernatorul BNR.

În opinia lui, evoluţia francului elveţian creează riscuri atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, dar mult mai rezonabile comparativ cu situaţia din Ungaria: „Avem 2-3 bănci unde riscurile sunt mai mari şi le-am adresat sugestia puternică să provizioneze aceste riscuri şi dânşii au făcut-o, sunt ascultători”.

Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci, pentru a preveni executarea silită a mii de persoane, care nu au făcut faţă ratelor la creditele ipotecare. Între timp, autorităţile au ridicat moratoriul, după un acord încheiat, în luna mai, cu băncile, care oferă o rată fixă de schimb de 180 forinţi/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piaţă, diferenţa fiind acumulată în noi credite în monedă locală, garantate de stat.

Francul elveţian a atins, vineri, un nou maxim record faţă de euro, din cauza temerilor privind frânarea creşterii economice a SUA şi criza datoriilor de stat din Europa, care au determiant investitorii să renunţe la active riscante şi să caute refugiu în investiţii sigure. Şi în raport cu leul francul elveţian s-a apreciat puternic, BNR anunţând, ieri, un curs de referinţă de 3,9173 lei/franc, care este un nou maxim istoric.