Semifinale europene la Mondial

0
373

Semifinale de Campionat European avem la Mondialul din Rusia, unde s-a confirmat deja tradiţia conform căreia la turneele finale organizate în Europa nu câştigă echipe de pe alte continente. Marţi, la Sankt Petersburg, se dispută prima semifinală, Franţa – Belgia, iar miercuri, la Moscova, Croaţia va juca împotriva Angliei, ambele de la ora 21. Am scăpat, în sfârşit, de cea mai enervantă, cea mai inestetică echipă de la acest Mondial, cea a Suediei, eliminată de Anglia în sferturi. Scandinavii n-au călcat în prima repriză în careul britanicilor, care au deschis scorul prin Maguire, stoperul care a reluat cu capul imparabil, la un corner. Tot cu o lovitură de cap a punctat şi Delle Alli, în repriza secundă, în care au avut şi suedezii două mari ocazii de gol, apărate de Pickford. Anglia este pentru a treia oară în penultimul act al unui Mondial, după cel pe care l-a cucerit, în 1966, pe teren propriu, şi la 28 de ani de la semifinala cu Germania, la Coppa del Mondo, când generaţia lui Lineker, Waddle, Gascoigne a fost eliminată la penalty-uri.

Ultimul sfert de finală al Mondialului din Rusia a fost unicul decis la lovituri de departajare. Au ajuns acolo două reprezentante ale estului Europei, Rusia şi Croaţia, care trecuseră de optimi tot după loteria penalty-urilor. Am avut alte 3 goluri cu capul, nu mai puţin de 8 din cele 11 goluri din sferturi fiind înscrise astfel, inclusiv autogolul lui Fernandinho. Reuşita serii a fost însă cu piciorul şi i-a aparţinut lui Cerâşev, care a deschis scorul, şut de la 25 de metri, atacantul lui Villarreal ajungând la 4 goluri în turneu. Cei doi antrenori au utilizat formulele clasice, până şi schimbările fiind cam aceleaşi cu cele din jocurile anterioare. Croaţii au egalat până la pauză, Mandzukic servindu-l perfect pe Kramaric. În repriza a doua nu am avut decât bara lui Perisic şi s-a trecut în timpul suplimentar. Vida şi Mario Fernandes au marcat în prelungiri din faze fixe şi s-a ajuns astfel la lovituri de departajare. La penalty-uri, pentru Rusia au marcat Dzagoev, Ignaşevici, şi Kuziaev şi au ratat Smolov şi Mario Fernandes. Pentru Croaţia au marcat: Brozovic, Modric, Vida şi Rakitic şi a ratat Kovacic.

Croaţia, speranţa estului

La 20 de ani de la semifinala cu Franţa, croaţii ajung iar în penultimul act, cea mai bună performanţă a lor. Atunci, Suker, Jarni, Boban, Prosinecki şi compania au terminat pe 3, câştigând finala mică, împotriva Olandei, după ce în semifinale erau eliminaţi de Franţa, prin celebra dublă a lui Thuram, care a anihilat golul lui Suker. Ultima oară când Europa de Est a avut reprezentantă în semifinalele Mondialelor a fost la ediţia Coreea de Sud/Japonia 2002, când Turcia a ocupat locul 3. În cele 21 de ediţii ale Cupei Mondiale, 8 ţări din Est au reuşit să atingă semifinalele şi doar două finala. Iugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria, URSS, Polonia, Bulgaria, Turcia şi Croaţia au pătruns între cele mai bune 4 echipe ale lumii, iar Cehoslovacia şi Ungaria (în câte două rânduri) au jucat şi finala. Dintre naţiunile fotbalistice semnificative ale Estului, doar cinci – România, Grecia şi, după 1992, Cehia, Ucraina şi Serbia – n-au izbutit să atingă semifinalele. Dintre acestea, trebuie totuşi menţionat că trei pot invoca această performanţă atinsă atunci când făceau parte din state federale: Cehia (ca parte a Cehoslovaciei), Ucraina (ca parte a URSS) şi Serbia (ca parte a Iugoslaviei). Aşadar, numai România şi Grecia n-au pătruns în careul de aşi la Mondiale, însă elenii se pot mândri cu un titlu european.