Pe turnantă, către Supercupă

0
380

Universitatea reia astăzi pregătirile, în Bănie, urmând să înceapă sezonul sâmbătă, la meciul cu CFR Cluj, pe „Ion Oblemenco”

La finalul acestei săptămâni, alb-albaştrii încep sezonul 2018-2019, cu Supercupa României, contra campioanei, CFR Cluj, sâmbătă, de la ora 20.30, pe „Ion Oblemenco”. Până acum, a fost o pauză reuşită mai degrabă la nivelul bugetului, fiindcă echipa nu a ieşit întărită din tranzacţiile verii. Au fost pierduţi doi titulari din atac, două certitudini, Băluţă şi Gustavo, şi un jucător „under”, Screciu. Pentru ei, în conturile clubului au intrat aproximativ 5,8 milioane de euro, deşi suma este redusă la vreo 5 milioane, după procentele care urmează să fie cedate. Un alt capitol la care a pierdut clubul în vara aceasta este cel al credibilităţii în faţa fanilor, după nerespectarea promisiunii, reiterate în mai multe rânduri, că nu va fi cedat mai mult de un jucător important într-o pauză competiţională. Chiar dacă transferurile au explicaţie logică, sunt chiar fireşti în condiţiile ofertelor, iar achiziţiile vor acoperi posturile deficitare, conducătorii clubului au demonstrat deja că angajamentul făcut faţă de fani, din propria iniţiativă, nu în urma vreunei presiuni, este deşert. Practic, făgăduiala a fost valabilă atâta timp cât nu au existat oferte, apoi a fost ignorată, călcată în picioare. Au fost aduşi Alexandru Cicâldău, pentru 1 milion de euro, mijlocaş care ieri a împlinit 21 de ani şi care nu apucat să fie folosit în vreun meci amical, el urmând să debuteze probabil chiar în Supercupă, precum şi portarul italian Pigliacelli, care nu a impresionat în amicalele din Austria. Dacă ar fi să încercăm să conturăm un 11 pentru meciul cu CFR, acesta ar fi: L. Popescu (Pigliacelli) – Kelic (R. Popa), Gardoş, Tiago Ferreira – Martic (Dimitrov), Mateiu, Zlatinski (Cicâldău), Bancu – Burlacu (Bărbuţ), Mitriţă, Glavina.

Achiziţii şi amicale puţine

Amicalele din Austria nu au fost şi puţine şi nu prea elocvente. În primul, contra japonezilor de la Varen Nagasaki, Craiova a arătat rău, fiind dominată copios, dar s-a invocat scuza diferenţei de nivel de pregătire, deşi niponii fuseseră surclasaţi cu o zi înainte de ŢSKA Sofia. În al doilea, practic singurul contra unei echipe „serioase”, FC Ufa, echipa din Bănie a arătat mari carenţe defensive, primind 3 goluri şi riscând să mai încaseze altele. În sfârşit, testul cu juniorii lui Wacker Innsbruck, scor 4-0, putea fi susţinut foarte bine şi împotriva echipei secunde a Universităţii, care probabil ar fi reuşit o replică mai consistentă. În acest timp, contracandidatele Craiovei, CFR Cluj şi FCSB au jucat amicale puternice, în care au arătat o formă bună şi au înregistrat rezultate remarcabile. O parte pozitivă a turneului din Austria ar fi şansele acordate tinerilor de a evolua, dar în acest context este de neînţeles de ce nu au fost organizate mai multe meciuri de verificare. Echipa pare să aibă 4 jucători importanţi, pe umerii cărora va trebui îndeplinit obiectivul, respectiv podiumul: Gardoş, Mateiu, Bancu şi Mitriţă, ultimul fiind chiar esenţial. În continuare, rămân dubii în privinţa „porţii”, unde era aşteptat un goal-keeper de clasă, care să ofere siguranţă, precum şi în defensivă, unde mutarea lui Kelic în dreapta nu pare deloc o soluţie viabilă. De asemenea, Cicâldău va trebui integrat cât mai repede, cel „sacrificat” urmând să fie Zlatinski, bulgarul care din iarnă arată o formă precară. El şi Rossi vor rămâne probabil variantele de back-upt pentru Mateiu şi Cicâldău. În sfârşit, atacul are doi componenţi cerţi, Mitriţă, cel mai bun jucător al echipei, şi Glavina, singurul atacant central din lot (ar mai fi Markovic, dar probabil nu este luat în calcul pentru un post de titular). Pentru al treilea loc se vor lupta Burlacu, Bărbuţ, Mihăilă şi Baicu. Problema este că doar Bărbuţ joacă în locul liber, respectiv în dreapta, ceilalţi fiind folosiţi de obicei în pe partea opusă, unde acţionează de obicei Mitriţă.