S-au reluat lucrările la cartierul chinezesc!

0
627

cartier chinezesc (6)De ieri, se lucrează din nou la cartierul chinezesc din strada „Caracal”. La orele serii, pentru a  se evita temperaturile crescute de afară, betonierele au început să-şi facă apariţia pe şantier. Reprezentantul firmei Shandong Ninjiang, Corneliu Stănescu, a precizat că aceste imobile sunt primele care vor fi gata şi care vor fi puse la dispoziţia MApN, conform contractului de concesiune pentru terenul de 6,7 hectare. Totodată, de la 1 august, va intrat în lucru şi cea de-a două firmă, SC Recon, care are alocate şase blocuri, ridicate, deja, până la etajul doi. Preţul locuinţelor rămâne bătut în cuie, aşa cum a fost negociat şi stipulat în contract, fiind de 400 de euro pe metru pătrat, fără TVA. Până în prezent, reprezentanţii dezvoltatorului chinez spun că există 1.800 de cereri pentru achiziţionarea unei locuinţe în noul cartier al Craiovei şi că urmează să se stabilească un nou grafic de execuţie al lucrării.

Fondul locativ al Craiovei va creşte în următoarea perioadă, odată cu deblocarea lucrărilor la cartierul de locuinţe de pe strada „Caracal”. După o pauză de câteva luni, de ieri muncitorii au reapărut pe şantier, iar la orele serii s-a început să se toarne betonul la blocurile dinspre stradă. „Proiectantul, constructorul şi inspectorii în construcţii au făcut, mai întâi, o verificare a situaţiei din şantier. S-a mers la fiecare bloc în parte, până la fiecare stâlp pentru a se vedea starea actuală a armăturilor şi nu a fost identificată nici o problemă, astfel că s-au reluat lucrările. Firma Confrasilvas are front de lucru acum, iar de luni vor face alte noi cofraje”, a precizat Corneliu Stănescu, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar din China.cartier chinezesc (1)

Lucrează Confrasilvas, vine din urmă Recon

De altfel, societatea Confrasilvas nu este singura care va lucra pe şantierul de pe Caracal. Potrivit lui Corneliu Stănescu, de la data de 1 august îşi va aduce muncitorii pe şantier şi SC Recon, care se pare că şi-a reglat problemele financiare cu finanţatorul chinez. „Ni s-au plătit toate datoriile şi am început discuţiile pentru repornirea lucrărilor. Confrasilva încă lucrează, noi suntem în discuţie şi probabil că, de luna viitoare, vom fi şi noi acolo. Cred că vom fi prezenţi cu 60 de muncitori, dar estimarea nu o putem face pentru că încă nu am terminat negocierile”, a declarat Marian Petcu, directorul Recon. În şantier, această societate are responsabilitatea de a ridica şase blocuri cu 10 etaje, care se găsesc pe latura nordică a amplasamentului.

În privinţa celorlalte două societăţi, Building Astrom şi Verde Construct, care au contracte de execuţie semnate cu antreprenorul chinez, se încearcă o negociere pentru a se stabili dacă acestea mai pot continua lucrările, dat fiind faptul că se află în insolvenţă.

„Din august, vom avea discuţii cu Verde Construct şi Building Astrom, care anul trecut au intrat în insolvenţă. Îi vom chema să ne spună dacă doresc să continue contractele. Noi avem pe plan local firme puternice, precum Sucpi şi Mitliv, care şi-au exprimat intenţia de a colabora cu noi. Oricum, nu ducem lipsă de forţă de muncă pentru acest şantier. Nu va fi nici o problemă juridică în cazul în care vom ajunge la rezilierea contractelor cu aceste firme pentru că avem clauze în acest sens”, a mai spus Stănescu.

Firma Verde Construct are alocate şapte blocuri, iar Building Astrom trebuie să ridice trei imobile. Se pare că ultima este cea mai puţin avansată în stadiul lucrărilor, blocurile la care a lucrat fiind la nivelul şapei de egalizare în fundaţie. cartier chinezesc (2)

„S-au achitat integral toate datoriile”

Reprezentanţii Shandong Ninjiang spun că lucrările vor merge bine, într-un ritm de două etaje pe lună, deoarece nu mai sunt probleme financiare. Finanţatorul chinez şi-a plătit datoriile pe care le avea către subcontractanţi, iar toate materialele de construcţii care intră în aceste lucrări sunt plătite în avans de către dezvoltator.

„Firma din China şi-a achitat integral obligaţiile financiare pe care le avea către firmele din şantier. Este vorba de o sumă de aproape 1,5 milioane de euro, care a fost plătită subcontractorilor, deci nici o firmă care lucrează nu mai are de recuperat vreun ban de la noi”, a mai punctat Corneliu Stănescu.

Și preţul de vânzare a locuinţelor către craioveni rămâne cel stabilit iniţial: 400 de euro / metru pătrat, fără TVA. „Este un preţ foarte bun, mai ales că acum, la trei ani de la stabilirea lui, dezvoltatorii imobiliari din Craiova vând la un preţ dublu. Craiovenii vor avea ocazia să achiziţioneze locuinţe la un preţ foarte avantajos şi de bună calitate”.

Avansul ar putea fi mai mic de 3.000 de euro

În ceea ce priveşte avansul pe care cumpărătorii trebuie să îl achite la început, reprezentantul Shandong Ninjiang spune că se va merge pe un avans mediu, calculat ca procent din valoarea fiecărui imobil.

„S-a vorbit de un avans de 3.000 de euro, dar una este să achiţi un astfel de avans pentru o garsonieră, care este mai ieftină, şi alta este pentru un penthouse care este mult mai scump. De aceea, se va corela avansul cu preţul total. După o discuţie cu băncile şi dezvoltatorul, se va stabili cât va fi acest procent, care trebuie să fie oricum mic, de 10% sau 15%, după cum se va decide”, a mai spus Corneliu Stănescu.

Garsonierele pleacă de la preţul de 19.000 de euro şi până la 26.000 de euro, apartamentele cu două apartamente – între 29.000 de euro şi 37.000 de euro; apartamentele de trei camere – între 44.000 de euro şi 57.000 de euro.

cartier chinezesc (3)

Primele locuinţe vor fi predate MApN

Primele 250 de locuinţe, care se regăsesc în cele trei blocuri la care se lucrează acum, vor fi puse la dispoziţia MApN pentru a fi vândute cadrelor militare interesate. „În septembrie, probabil, vor fi chemaţi cei din MApN pentru a face pre-contractele pentru cele 250 de apartamente. Iar în ianuarie 2017, se poate face vânzarea propriu-zisă. De la acea dată se pot muta fără probleme întrucât este vorba de cvartalul de blocuri din vecinătatea străzii Caracal, iar lucrările de pe şantier nu îi vor împiedica deloc”, a mai declarat Stănescu.

Toate celelalte locuinţe vor fi scoase la vânzare, pe baza solicitărilor depuse, către craioveni. Potrivit lui Corneliu Stănescu, la biroul de vânzări al Shandong Ninjiang sunt înregistrate 1800 de cereri de cumpărare, toate înaintate anul trecut. „Probabil că la acest număr se mai adaugă câteva sute care au fost depuse de la începutul anului. Deci, nu sunt probleme cu cumpărătorii lor”.

În plus, pentru a-i ajuta pe eventualii cumpărători, dezvoltatorul intenţionează să iniţieze negocieri cu mai multe bănci comerciale din România în privinţa unor facilităţi acordate solicitanţilor de credit imobiliar, cum ar  costuri mai reduse la întocmirea dosarului sau la evaluarea imobilului. „Urmărim ca băncile să le asigure un cost al creditării mai redus, ba chiar posibilitatea unei dobânzi preferenţiale. Cum oamenii vor veni să încheie contractele, noi le vom pune la dispoziţie şi o listă cu condiţiile de creditare a unor bănci puternice”, a mai spus Stănescu.

S-au început lucrările şi la utilităţi

Noul cartier va avea, la final, 23 de blocuri cu 10 etaje, în care vor fi 1.819 locuinţe, structurate astfel: 187 de garsoniere, 1.035 de apartamente cu două camere, 543 de apartamente cu trei camere şi 54 de apartamente tip penthouse. Potrivit proiectului, complexul va beneficia de parcări la sol, precum şi o clădire cu parcaj multietajat. În incintă va fi amenajată o piscină cu circuit închis. De asemenea, cartierul va beneficia de servicii sociale proprii: o grădiniţă, farmacie, cabinet stomatologic, dar şi de medicină de familie, birou de taxe şi impozite. „Compania CEZ a şi făcut o parte din lucrări, GDF Suez la fel, iar Compania de Apă a efectuat racordarea generală a cartierului la reţeaua oraşului. Spaţiile comerciale vor fi private şi, pe acelaşi principiu ca şi locuinţele, vor fi scoase la vânzare. Piscina va fi administrată de asociaţia de proprietari a cartierului şi va fi folosită numai de către locatari”, a mai precizat reprezentantul dezvoltatorului chinez.

Toate apartamentele trebuie să fie predate de dezvoltator cumpărătorilor complet finisate, inclusiv cu instalaţii interioare şi obiecte sanitare instalate. În preţ nu va fi inclusă centrala termică, pe care proprietarii o vor plăti separat.cartier chinezesc (4)

Se lucrează la un nou grafic de execuţie

Investiţia totală este de 35 milioane euro, finanţare pe care compania constructoare din China a obţinut-o printr-un credit de la Banca de Dezvoltare din ţara de provenienţă. Potrivit estimărilor autorităţilor locale, până în acest moment s-au investit aproape 8 milioane de euro.

„Deocamdată, lucrăm la un nou grafic de execuţie a lucrării, motiv pentru care nu putem să avansăm, la acest moment, o dată de finalizare a întregului cartier. În următoarele zile, vom fi în măsură să vă furnizăm o dată certă”, a concluzionat Corneliu Stănescu, în ceea ce priveşte termenul de finalizare a lucrărilor.

VALENTIN CEAUȘESCU şi LAURA MOȚÎRLICHE