A fost unul dintre cele mai promiţătoare talente ale graficii şi gravurii din România pre şi postdecembristă, al cărei destin uman şi artistic a fost frânt la numai 31 de ani. Amintirea ei a rămas însă, chiar şi după 25 de ani de când a a părăsit această lume, în sufletul tuturor celor care au cunoscut-o. Mai cu seamă al familiei, pentru care Alina păstrează şi azi curăţenia şi frumuseţea unei icoane…
Alina Roşca s-a născut în 1960 şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde a studiat, între 1980-1984, la secţia de grafică. A început să expună fiind încă studentă, lucrările sale fiind apreciate de public şi critică. A fost nelipsită apoi din expoziţiile organizate fie de Ministerul Culturii, fie de Uniunea Artiştilor Plastici, a cărei membră a devenit. În anul 1987 a avut prima expoziţie personală de grafică la Craiova şi a expus pentru prima oară în străinătate, în Olanda.
A participat la peste 40 de expoziţii, saloane naţionale şi internaţionale. Ilustraţiile sale la volumul „Codin”, de Panait Istrati, au fost expuse la Paris, la propunerea Institutului Francez din Bucureşti. A realizat, de asemenea, ilustraţii la versurile lui Marin Sorescu şi la cartea pentru copii „Călătorie în ţara fericirii”. În anul 1991 a fost invitată cu o expoziţie personală în Italia, la Bologna. A pregătit 60 de lucrări, şi-a cumpărat biletul de tren pentru data de 17 iunie, dar o explozie provocată de o scurgere de gaze în atelierul său, la 13 iunie, făcea ca, împreună cu soţul ei, să ajungă pe patul spitalului, iar câteva zile mai târziu să se stingă din viaţă…
„10 iulie este ziua în care a plecat Alina… E de neînchipuit că au trecut 25 de ani! Au trecut clipă cu clipă… Nu zi cu zi, nu lună cu lună sau an cu an, ci clipă cu clipă de durere şi de suferinţă, de amintiri şi retrăiri”, spune, cu lacrimi în ochi, Silvia Roşca, mama artistei.
Graţie domniei sale şi altor oameni de bine, amintirea Alinei Roşca a fost readusă în noiembrie 2015 prin deschiderea unei expoziţii de grafică a artistei şi lansarea unui album de artă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Albumul, a cărui viziune artistică poartă amprenta profesorului şi academicianului Mircia Dumitrescu, în colaborare cu Orbann Ana-Maria, a văzut lumina tiparului în anul când artista ar fi împlinit 55 de ani, la 24 de ani de la tragica sa dispariţie. Lucrarea – care poate fi procurată din librăriile craiovene, de la Galeria „ARTA” şi Muzeul de Artă Craiova – cuprinde cele mai reprezentative lucrări realizate de Alina Roşca şi cele mai importante cronici, antume sau postume, despre activitatea ei artistică, completată de note biografice relatate de mama sa, Silvia Roşca, precum şi un jurnal din perioada 1979-1982.