Sud Oil Sere Işalniţa: Conservarea bunei reputaţii

0
858
Florin Purcea

De la un an la altul, minuni nu se petrec nici la Sud Oil Sere Işalniţa, cea mai mare exploatare legumicolă doljeană în spaţii protejate. Producţiile rămân constante, calitatea aşijderea, dacă se poate vorbi de ceva nou atunci referirea vizează „proiectele imediate”, de reaşezare a întregii amenajări în recomandările Uniunii Europene, cum spunea managerul Florin Purcea, fără vorbe de prisos. În cifre concrete, primul ciclu de producţie se finalizează în aceste zile, prin livrarea a circa 3.000 de tone de castraveţi cornişon către beneficiari consacraţi din Germania, Austria, Elveţia şi aşa mai departe. Nimic pe piaţa internă. Beneficiarii externi rămân la fel de exigenţi în privinţa dimensiunilor fructelor, turgescenţei acestora, frăgezimii şi gustului. Din atitudinea beneficiarilor, realmente mulţumiţi, derivă şi obligaţiile majore ale furnizorului: conservarea bunei reputaţii.

Când lucrurile complicate… sunt simple

Model de organizare legumicolă, prin promovarea celor mai noi tehnologii în domeniu, Sud Oil Sere Işalniţa îşi reazemă rezultatele economice, notabile de la an la an, pe plusul de competenţă al specialiştilor săi, Ecaterina Mărăcineanu, Maria Cârciumaru, Fănel Bărbosu, Pârvu Alexandru, Irina Domnea şi ceilalţi. Cum ciclul întâi de producţie este aproape încheiat, urmează defrişarea culturii luxuriante, întinsă pe 42 ha, şi apoi, după 20 iulie a.c., plantarea răsadului pentru ciclul următor, astfel ca la sfârşitul lunii august să se poată recolta primele fructe. O observaţie: la Sud Oil Sere Işalniţa întreaga producţie este ecologică. Atestată prin cele mai sofisticate analize de laborator. E simplu sau complicat fluxul tehnologic? Întrebarea nu e retorică, fiindcă la Sud Oil Sere Işalniţa lucrurile complicate sunt simple, vine răspunsul din partea lui Florin Purcea. Şi totul se datorează competenţei profesionale a specialiştilor. „De 10 ani avem aceeaşi parteneri în afaceri şi asta spune totul”, completează acelaşi Florin Purcea.

O extindere încă în faza de proiect

Cu 30 ha urmează să se extindă amenajarea existentă, printr-o finanţare europeană. Demersurile sunt avansate, dar deocamdată „aşteptarea” se întinde. În mare, este vorba de o suplimentare a suprafeţei protejate, într-o altă concepţie, mult mai suplă şi mai securizată la căderile masive de zăpadă în anotimpul rece, care au făcut ravagii în urmă cu doi ani. Până atunci se testează noi soiuri şi la alte specii legumicole, se reaşează strategii, se fac, cum se spune, prognoze privind solicitările de rigoare în anii următori. La Sud Oil Sere Işalniţa, veritabil furnizor de legume timpurii, nimic nu e lăsat la voia întâmplării, concurenţa pe piaţa europeană nefiind deloc o bagatelă.