Bombă artizanală detonată în sala de examen

0
104

Incident şocant petrecut la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi. Un individ cu probleme psihice, Oliver Florin Stan, în vârstă de 38 de ani,  a intrat în sala de examen, unde mai mulţi studenţi susţineau examenul de licenţă, şi a detonat un dispozitiv explozibil artizanal. Din fericire nu a fost nimeni rănit. La faţa locului au ajuns mai multe echipaje ale Jandarmeriei şi SRI-ului.

În jurul orei 9:30, într-o sală de examen a Facultăţii de Electrotehnică în care se aflau 40-45 de studenţi a intrat Oliver Florin Stan, îmbrăcat complet în negru, şi a ameninţat că va detona un dispozitiv explozibil dacă nu vine poliţia să vorbească cu el. Iniţial, individul nu a fost luat în serios, pentru că toată lumea a crezut că este un bolnav psihic.

Totuşi, mai mulţi studenţi au părăsit sala, iar decanul facultăţii s-a oferit să fie luat ostatic pentru a putea negocia cu atacatorul, însă acesta nu a acceptat oferta.

“A venit, a ţipat la noi şi a spus ca detonează bomba. S-a creat panică. La un moment dat avea un declanşator în mână, care a explodat, l-a lovit. Eu am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou, dacă eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai rămas o geantă, însă acolo cred că era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu ştim cine este, nu a făcut nici o revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Poliţia detonează bomba”, a declarat Marian Prescura, studentul care a intervenit după ce a explodat dispozitivul.

Managerul Spitalului Socola, Lucian Burlea, a declarat că atentatorul fusese diagnosticat cu schizofrenie paranoidă: “Dacă nu îşi ia tratamentul se poate ajunge la sinucidere, crime sau gesturi de genul celui care a avut loc astăzi”.

Oliver Florin Stan a fost student şi masterand al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. Decanul acestei facultăţi, prof. dr. Ion Bogdan a declarat că acesta şi-a finalizat cursurile de licenţă 1999, la specializarea electronică aplicată, după care a urmat masteratul tot în cadrul Universităţii Tehnice, la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii.

Potrivit anchetatorilor, explozibilul pe care îl avea în rucsacul din spate provenea dintr-un proiectil rămas neexplodat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cal. 100 mm, care, dacă ar fi explodat, ar fi putut răni sau omorî pe toţi cei aflaţi în sală. În jurul acestui proiectil bărbatul a construit un trepied pe care a fixat un cui care să percuteze capsa. Într-o altă geantă avea un bidon cu cinci litri cu benzină. În momentul în care a activat declanşatorul, bomba nu a explodat deoarece capsa era deja utilizată. Întreg proiectilul avea mărimea unei sticle de plastic (PET) de 1,5 litri.