BAC 2013: Promovabilitate de 55,4% la prima sesiune

0
100

Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat este de 55,4%, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. La filiera tehnologică promovabilitatea este de 33,9%, la filiera teoretică – 76,8%, iar la cea vocaţională – 66,4%. Promovabilitatea a fost mai mare decât cea de la prima sesiune de anul trecut, în 2012 înregistrându-se per ansamblu 44,4%. Ministrul a precizat că au fost eliminaţi de la toate cele patru probe scrise 318 elevi, numărul acesta fiind comparabil cu cel din anii anteriori.

Promovabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în Brăila – 74,2% şi Cluj – 71%, iar cea mai mică în Ilfov, cu 27,9% şi Teleorman 35,2%. Cei mai mulţi candidaţi cu media 10 au fost înregistraţi în Iaşi – 12, şi Buzău – 10, iar cei mai puţini în Prahova, Suceava şi Botoşani.

“A fost un bacalaureat cu prea multe nereguli şi trebuie schimbate multe în organizarea acestui examen”, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Şase cazuri de fraudă sunt cercetate deja de procurori, dar în total sunt anchetate 15 suspiciuni de încălcare a legii.

Potrivit ministrului, din cele şase cazuri în care au intervenit poliţia şi procuratura la bacalaureat, patru au fost semnalate de inspectorii şcolari şi două de Parchet. Astfel, există cazul de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” şi cel de la Liceul “Dimitrie Gusti” din Capitală, un caz la Sibiu şi alte cazuri trei la Constanţa. „Am rugat inspectorii şcolari să procedeze la eliberări din funcţie acolo unde sunt elemente suficiente. Corupţia pe care am văzut-o săptămâna trecută este cea pe care am identificat-o. Poate există şi cazuri de corupţie pe care probabil nu le-am identificat”, a mai precizat ministrul.