Bacalaureatul la fel de dificil ca anul trecut – În Dolj, 59,10% din elevi nu au promovat examenele

2
785

Bacalaureatul din acest an nu a fost departe de cel de anul trecut în ceea ce priveşte rezultatele. În Dolj, procentul de promovare al primei sesiuni este de 40,90%, cu 0, 06% mai mare decât în 2011 când au promovat 40,84%. Din cei 7.113 de candidaţi înscrişi, doar 2.678 au reuşit să promoveze, iar restul de  3.847 au picat examenul, în special la Matematică. La trei licee, respectiv Grupul Şcolar Agricol Cârcea, Grupul Şcolar Agricol Malu Mare şi Centrul Şcolar Beethoven din Craiova, procentul de promovare a fost zero. 

Rezultatele primei sesiuni de bacalaureat au fost afişate, ieri. Elevii dar şi părinţii şi susţinătorii lor şi-au făcut apariţia în faţa şcolilor încă de dimineaţă.

Suspansul a fost menţinut însă până la ora 12.00 în toate centrele de examen din Dolj. Atunci au fost afişate tabelele cu note. Emoţiile au fost foarte mari, atât pentru părinţi, cât şi pentru elevi. Lacrimile au fost greu de stăpânit, chiar înainte de a vedea verdictul. Examenul s-a dovedit a fi cu un grad ridicat de exigenţă şi în acest an. „Din cei 7.113 candidaţi înscrişi, 2.678 de elevi au fost declaraţi „reuşiţi”, 3.847 picaţi, iar 566 absenţi. De asemenea, pe parcursul acestei sesiuni au fost şi eliminaţi 22 de elevi pentru tentativă de fraudă”, a declarat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea Florea.

Astăzi se depun contestaţiile

Candidaţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii astăzi, la centrele de examene în intervalul ora 8.00-12.00. Potrivit calendarului de examen, lucrările vor fi reevaluate în centre din alt judeţ, în perioada 10-12 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 13 iulie până la ora 14.00.

Se consideră promovat la examenul de bacalaureat, candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase. Cei care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi „respinşi”.

Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, se rotunjeşte la 6,00.

Nici un liceu din Dolj nu a avut 100% promovaţi

Înainte de depunerea contestaţiilor, rezultatele arată că nici un liceu din Dolj nu a avut reuşită total la această sesiune. În topul unităţilor cu cei mai mulţi elevi promovaţi se menţină liceele de prestigiu ale Craiovei: Colegiul Naţional„Fraţii Buzeşti” , cu procent de 98% promovaţi, Colegiul Naţional „Carol I” cu 96% şi Colegiul Naţional „Elena Cuza” – 94%. După aceste colegii, pe locul al IV-lea la nivelul judeţului se află Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” Craiova cu 88% procent de promovare.

Avem din nou şcoli cu zero promovaţi

La trei unităţi de învăţământ din Dolj, Grupul Şcolar Agricol Cârcea, Grupul Şcolar Agricol Malu Mare şi Centrul Şcolar Beethoven din Craiova rezultatele au fost în totalitate dezastruoase. Nici un elev nu a reuşit să promoveze sesiunea.

Astfel de cazuri nu s-au mai înregistrat din anul 2009. Pe atunci, un astfel de eşec era înregistrat la Grupul Şcolar Agricol Cârcea, ceea ce demonstrează că de în această unitate de învăţământ prea mari progrese nu au fost înregistrate la capitolul performanţă şcolară.

Doi-trei reuşiţi din peste 100 de înscrişi

Tot la capitolul rezultate slabe pot fi trecute şi alte nouă unităţi de învăţământ, la care procentul de promovare nu a atins nici măcar pragul de 10%. Astfel de situaţii se regăsesc în Craiova la Colegiul Tehnic „Costin D Neniţescu”, unde din 108 elevi înscrişi în această sesiune, doar 9 elevi au fost declaraţi „reuşiţi”, având procent de promovare de 8,74%, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” – din 249 de înscrişi au promovat doar 14, ceea ce înseamnă 6,25%,  Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – din 103 înscrişi au reuşit doar 3 elevi, adică 4, 29%, Grupul Şcolar „George Bibescu”  – din 118 înscrişi au reuşit doar 4 elevi. Dezastru şi la Grupul Şcolar Transporturi Auto din Craiova din 101 înscrişi tot doi elevi au promovat, reprezentând 1,94%, la Liceul UCECOM „Spiru Haret” patru promovaţi din 126 de înscrişi, la Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate Craiova din 324 de înscrişi au promovat doar 7 elevi. În judeţ, procent mic de promovare a fost înregistrat la Grupul Şcolar „Ştefan Anghel” Băileşti-  din 98 de elevi au fost declaraţi „reuşiţi” doar doi elevi, şi  Liceul Teoretic Amărăştii de Jos cu 6 promovaţi din 80 de înscrişi.

Doar trei medii de 10

La polul opus se află şi elevi cu rezultate bune. În judeţul Dolj, trei elevi au reuşit să promoveze sesiunea cu media zece: doi sunt de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, iar unul este de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. Astfel de reuşite au fost înregistrate şi anul trecut de 10 elevi, care au fost apreciaţi şi chiar premiaţi pentru meritul lor la Prefectura Dolj.

„A fost un bacalaureat corect”

Cadrele didactice apreciază că rezultatele arată că şi în acest an bacalaureatul a fost unul corect. „Notele din acest an se apropie de cele de anul trecut, ceea ce demonstrează că, şi atunci, dar şi acum am avut parte de o sesiune corectă”, a apreciat Lucian Săndoi, directorul Liceului Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova. La această unitate de învăţământ procentul de promovare a fost de 64%, apropiat de cel de anul trecut. „Nu a fost o sesiune cu surprize. Elevii care au avut note bune în catalog au avut aceleaşi rezultate şi la bacalaureat, ceea ce subliniază corectitudinea în activitate şi în evaluare a cadrelor didactice”, a mai spus directorul liceului.

2 COMENTARII

  1. la gsa carcea au fost prezenti 7 elevi din seria curenta si toti seralisti pe ruta progresiva,iar rezultatele au fost si in 2009,2010,2011 mult peste nivelul altor licee tehnologice

  2. La liceul din Dabuleni procentul de promovabilitate la bac 2012 este de 94,68%.Daca Seminarul e pe 4 cu 88%, liceul din Dabuleni pe ce loc se claseaza?

Comments are closed.