„O furtună”… estivală: Spectacolul lui Silviu Purcărete participă la Festivalurile „Shakespeare” de la Gyula şi Gdansk

0
371

Spectacol de succes al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în regia lui  Silviu Purcărete şi scenografia lui Dragoş Buhagiar, „O furtună” va participa, în această vară, la două importante evenimente teatrale internaţionale. Săptămâna viitoare va fi prezentat în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului „Shakespeare” de la Gyula – Ungaria (5-15 iulie), alături de trupe din Marea Britanie şi Coreea de Sud. De asemenea, două reprezentaţii ale spectacolului figurează pe afişul ediţiei a XVI-a a Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Gdansk – Polonia (27 iulie – 6 august), alături de producţii din Germania, Franţa, Danemarca, Marea Britanie, Macedonia, Polonia şi Rusia. Nu sunt însă singurele „călătorii” din acest an: „O furtună” a ajuns până acum şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Varna – Bulgaria, dar şi la Timişoara şi Sibiu.

Coproducţie a Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”

Cu o distribuţie de excepţie, din care fac parte importanţi actori ai Naţionalului craiovean – Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu (recent premiat de UNITER pentru rolul Caligula), Valentin Mihali, Romaniţa Ionescu, Angel Rababoc, Adrian Andone, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort ş.a. –, spectacolul după piesa „Furtuna”, de William Shakespeare, a avut premiera pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” pe 18 februarie a.c., fiind o coproducţie a Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”, al cărei membru TNC este.

Punerea în scenă a marcat cea de-a noua colaborare, de-a lungul unei relaţii începute acum 23 de ani, a lui Silviu Purcărete – unul dintre cei mai apreciaţi regizori din România şi din Europa – cu Naţionalul craiovean. Ultima sa premieră pe această scenă avusese loc în martie 2008, cu „Măsură pentru măsură”. De altfel, lui Silviu Purcărete nu îi aparţine numai regia spectacolului „O furtună”, ci şi adaptarea, după traducerile lui G. Volceanov, L. Leviţchi, Ioana Ieronim, David Esrig şi ale sale. Scenografia este realizată de Dragoş Buhagiar, iar muzica poartă semnătura compozitorului Vasile Şirli.

Gyula: reprezentaţia actorilor Naţionalului craiovean va avea loc vineri, 13 iulie

Nu puţine sunt participările spectacolului craiovean, în 2012, la importante evenimente teatrale, atât din ţară, cât şi de peste hotare. Între acestea, Festivalul „Shakespeare” de la Gyula – localitate situată la 70 km de Arad. Festivalul se va desfăşura în perioada 5-15 iulie, în cadrul celei de-a 49 ediţii a Festivalului Tuturor Artelor (29 iulie – 12 august), şi va mai cuprinde reprezentaţii ale Teatrului Naţional Maghiar, dar şi ale unor trupe din Marea Britanie şi Coreea de Sud, spectacole de muzică şi dans, conferinţe. Totodată, în program figurează „bucătărie shakespeariană” şi Festivalul Midsummer Wine’s Dream. Reprezentaţia Naţionalului craiovean va avea loc vineri, 13 iulie.

Silviu Purcărete revine pentru a patra oară la Gdansk cu un spectacol montat la Craiova

De asemenea, două reprezentaţii ale spectacolului lui Silviu Purcărete figurează, pe 4 şi 5 august, şi pe afişul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Gdansk (27 iulie – 6 august a.c.) – unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din Polonia şi unul dintre cele mai cunoscute festivaluri dedicate marelui dramaturg din întreaga lume. Multă vreme, festivalul – a cărui primă ediţie a avut loc în anul 1997 – a stat sub patronajul onorific al prinţului Charles al Marii Britanii. Evenimentul se desfăşoară în fiecare an pe litoralul Mării Baltice, în Cele Trei Oraşe (Trojmiasto), complex urban format din oraşele Gdansk, Gdynia şi Sopot, important centru cultural, ştiinţific şi industrial al Poloniei.

Aflat, anul acesta, la a XVI-a ediţie, festivalul se bucură de recunoaştere internaţională şi de un aflux de public deosebit. Programul cuprinde reprezentaţii ale pieselor shakespeariene aduse din toată lumea şi jucate pe toate scenele de teatru ale Celor Trei Oraşe, festivalul creându-şi reputaţia de eveniment exclusivist, la care sunt prezentate doar montări memorabile. În 2008, pentru prima dată în istoria sa, organizatorii au fost de acord, la propunerea Institutului Cultural Român din Varşovia, să includă două spectacole româneşti: „Măsură pentru măsură”, în regia lui Silviu Purcărete, pus în scenă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, şi „Hamletmachine”, în regia lui Dragoş Galgoţiu, montat la Teatrul „Odeon” din Bucureşti.

Silviu Purcărete a mai fost prezent la Gdansk şi în anul 1999, cu „Titus Andronicus”, dar şi în 2006, cu spectacolul „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului”, ambele realizate la Craiova, ultimul câştigând chiar Premiul Publicului, atribuit prin voturile spectatorilor.

***

Shakespeare Festival Gyula şi Gdansk Shakespeare Festival nu sunt însă singurele la care „O furtună” participă în acest an. Numai până acum a călătorit la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (5-13 mai), a deschis a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (25 mai – 3 iunie), iar pe 9 iunie a fost jucat în cadrul ediţiei cu numărul XX a Festivalului Internaţional de Teatru de la Varna (Bulgaria).