Distincţii şi aplauze pentru campioanele din Bănie!

0
384

Autorităţile îşi cinstesc an de an valorile, iar şedinţa festivă a CLM Craiova din acest an a stat, neîndoielnic, sub semnul recunoştinţei şi al eleganţei. Emoţiile pe care cei medaliaţi n-au mai putut să şi le mai reprime, prospeţimea buchetelor de roze trandafirii, coregrafia anume pregătită şi toată vibraţia care a venit din sală au făcut ca acest moment să îmbrace veşmintele unui adevărate gale a spiritului oltenesc. În mijlocul scenei, a strălucit, aşa cum era şi firesc, trofeul Cupei EHF a cărui splendoare a aureolat întreaga seară.

 

Pentru a marca ediţia de Centenar, manifestările au fost fost găzduite în sala mare de spectacole a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, care şi-a primit invitaţii într-o atmosferă elegantă şi distinsă. Pe bătrâna şi mult galonata scenă a teatrului naţional, care a depăşit şi ea pragul de o sută de ani, a urcat mai întâi orchestra Filarmonicii Oltenia, cea care a avut misiunea de a însoţi seara cu muzică clasică şi fragmente din opere celebre. Gazda acestei gale a fost chiar unul dintre aleşii locali, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, acesta dând citire ordinei de zi în faţa colegilor consilieri, care au avut locuri rezervate în primele rânduri, dar şi a unui public numeros, care aproape a umplut sala de spectacole. Alături de oficialităţi, în rânduri s-au aflat şi craioveni simpli, admiratori ai sportivelor premiate şi părinţi ai celor 80 de elevi olimpici craioveni, care au fost felicitaţi de autorităţi pentru performanţele obţinute.

Stadionul şi Centrul vechi, proiectele de Centenar

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, alături de celelalte oficialităţi ale oraşului, a deschis evenimentul, reamintindu-le celor prezenţi în sală, dar şi tuturor craiovenilor că ne aflăm în plin an al Centenarului, prin urmare nici Craiova nu putea să stea deoparte, astfel că toate manifestările acestei ediţii a Zilelor oraşului au fost gândite pentru a consona cu acest moment istoric deosebit. ”Pentru această ediţie, când se împlinesc şi 543 de ani de la prima atestare documentară a oraşului nostru, am creat o punte de legătură între zonele istorice ale României, invitând ansambluri renumite din fiecare regiune”, a afirmat primarul Craiovei.

Fiind şi un moment de bilanţ, Mihail Genoiu a enumerat proiectele mari care au fost realizate până acum şi care vor rămâne şi ele în istoria urbei: „cel mai frumos stadion din ţară şi chiar printre primele patru din lume”; „singurul municipiu din ţară care a construit de la zero un spital exclusiv din fonduri publice”; „oraşul cu cea mai mare absorbţie a fondurilor europene”, „cel mai frumos şi complex proiect de restaurare a centrului vechi istoric”.

Galeria personalităţilor a devenit şi mai bogată

Ceremonia de decernare a titlurilor de „Cetăţean de onoare” ai Craiovei avut un aer solemn, cuvintele pline de căldură ale fiecărei laudatio fiind însoţite şi de filmuleţe de prezentare a personalităţilor care şi-au auzit, apoi numele chemate, rând pe rând, la rampă. Şi de această dată, personalităţi înalte ale vieţii publice româneşti s-au aflat printre cei care au primit cea mai înaltă distincţie pe care o acordă municipalitatea.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, nu au fost prezenţi în sală pentru a le fi înmânate plachetele titlului, dar au fost aplaudaţi, în semn de apreciere, de către public. 

Pentru curajul, sacrificiul şi devotamentul lor, riscându-şi viaţa şi fiind chiar răniţi în misiune de luptă reală, în Irak şi Afganistan, maiorului George-Cristian Olteanu, plutonierului adjutant (r.) Florin-Ionel Murărescu şi caporalului Marius-Bogdan Radu le-a fost conferit, de asemenea, titlul de „Cetăţean de Onoare” al municpiului Craiova.

Actriţa Georgeta-Elena Tudor, care a slujit scena craioveană timp de 55 de ani, făcând parte din generaţia de aur a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al Craiovei cu multă emoţie, mărturisind că această distincţie aşa de preţioasă o obligă să revină în viaţa culturală, pentru a promova în continuare oraşul Craiova.

În semn de preţuire faţă de realizările ştiinţifice, didactice şi literare, municipalitatea a acordat aceeaşi înaltă distincţie şi profesorului universitar Florea Firan, cu o cultură impresionantă şi care se bucură de o mare notorietate în spaţiul academic românesc.

Cu o poveste de viaţă impresionantă, profesorul universitar Apostolos Patelakis, născut din părinţi greci la Craiova, şi-a găsit un loc în galeria de aur a personalităţilor oraşului prin faptul că, după repartierea sa în Grecia, a fost primul grec care a predat un curs de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Institutul de Studii Balcanice de la Salonic.

Bogdan Burcea: ”O distincţie care ne onorează şi ne responsabilizează”

De departe, evenimentul cu cea mai mare încărcătură emoţională, la care a vibrat întreaga sală, a fost decernarea titlurilor de „Cetăţean de Onoare” al Craiovei campioanelor de la echipa de handbal a SCM Craiova. În aplauzele puternice ale publicului, după a urcat mai întâi pe scenă antrenorul principal al fetelor, Bogdan Burcea. Rectorul Universităţii din Craiova, profesorul Cezar Spânu, l-a caracterizat în cuvinte simple, dar pline de căldură, ca pe un bun prieten şi un om deosebit, un oltean get-beget, foarte muncitor şi ambiţios: „Pasiunea pentru Craiova şi pentru handbal l-au făcut să-şi depăşească toate obstacolele, să se lupte până la epuizare şi să-şi canalizeze toată energia şi priceperea pentru binele grupului, al echipei, al comunităţii”.

Împărtăşindu-şi emoţiile cu cei din sală, antrenorul Bogdan Burcea a mărturisit că, de obicei, sportivii sunt educaţi să facă faţă presiunii, dar că tot evenimentul, cu prezenţa personalităţilor, ca Tudor Gheorghe, îl împiedică să mai poată face acest lucru. „Este un titlu şi o distincţie care ne onorează, ne responsabilizează, atât pe mine, cât şi pe sportivele noastre, pe viitor. Este o recunoaştere la care nu speram, nici eu şi nici ele, şi doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru acest lucru”, s-a adresat autorităţilor şi sălii, dar şi craiovenilor, antrenorul Bogdan Burcea. 

 „Suntem onorate şi fericite că primim aceste înalte distincţii”

Alături de antrenorul secund, antrenorul cu portarii, Albici Grigore, au urcat pe scenă campioanele: Ardean Elisei Valentina Neli, Florianu Florina Cristina, Rădoi Maria Andreea, Stanciu Florentina, Şelaru Ilie Carmen Gabriela, Ţicu Ana-MariaDumanska Yulia, Nikolic Zeljka şi Trifunovic Jelena, neputând să fie prezente la ceremonie. Renunţând la tricouri alb-albastre, care le-au purtat noroc şi le-au adus gloria, câştigând Cupa EHF, cel mai râvnit trofeu european din lumea handbalului, fetele au îmbrăcat ţinute elegante, strălucind de frumuseţe. Când şi-au ascultat prezentările, au primit plachetele titlului de „Cetăţean de Onoare”, pe deplin meritat, în privirile de luptătoare ale campioanelor noastre şi-au făcut loc emoţiile. În numele echipei, căpitanul Florianu Florina Cristina a mulţumit tuturor craiovenilor pentru susţinerea care le-a purtat spre mare victorie: „Suntem onorate şi fericite că primim aceste înalte distincţii. Va mulţumim tuturor celor care aţi fost alături de noi şi ne-aţi susţinut pentru a realiza această mare performanţă! La mulţi ani, Craiova! La mulţi ani, craioveni!”.

Pentru restul jucătoarelor, autorităţile locale au oferit diplome de excelenţă şi premii în bani, de la bugetul local disponibilizându-se, în acest scop, o sumă de 340.000 de lei.