Premierul Sorin Grindeanu: România şi Franţa vor lucra împreună pentru întărirea proiectului european

0
214

parisPremierul Sorin Grindeanu a avut ieri, la Paris, o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Édouard Philippe.

Prim-ministrul român l-a felicitat pe premierul Franţei pentru preluarea mandatului şi a apreciat că reuşita în alegeri a preşedintelui Emmanuel Macron şi formarea noului guvern reprezintă o şansă pentru relansarea proiectului european.

Cei doi oficiali au discutat despre excelentele relaţii dintre cele două ţări, dar şi despre perspectivele de intensificare a cooperării, în special în plan economic. În acest sens, cei doi prim-miniştri au convenit realizarea unor mecanisme interguvernamentale pentru aprofundarea colaborării în domenii precum energia, infrastructura, agricultura sau economia digitală.

Guvernul României mulţumeşte Franţei pentru sprijinul constant acordat ţării noastre în proiecte majore. Aş vrea să reafirm angajamentul României pentru consolidarea relaţiilor privilegiate dintre ţările noastre şi sunt convins că împreună vom lucra foarte eficient pentru întărirea proiectului european, în conformitate cu interesele noastre comune,” a declarat premierul român.

“România este un partener important pentru Franţa, pe lângă legăturile noastre istorice şi culturale, sunt foarte mulţi investitori francezi prezenţi pe piaţa română şi observ un interes crescut şi din partea altor companii, care-şi doresc să investească”, a subliniat, la rândul său, premierul francez.

Prim-ministrul Édouard Philippe a mulţumit şi a răspuns pozitiv invitaţiei premierului Sorin Grindeanu de a vizita România.

De asemenea, cei doi prim-miniştri au discutat şi despre pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România, precum şi despre Sezonul Cultural România-Franţa 2018-2019.  “Se apropie un proiect important, Sezonul Cultural România-Franţa 2018-2019, care va reprezenta o oportunitate imensă de a vorbi despre moştenirea noastră culturală comună”, a declarat premierul francez.

O alta temă de discuţie a fost dimensiunea de securitate şi apărare în interiorul UE. “Suntem în favoarea avansării unui profil al UE mai consistent în materie de securitate şi apărare. Această construcţie trebuie să fie complementară cu NATO”,  a declarat şeful Executivului de la Bucureşti.

În cadrul discuţiilor, prim-ministrul francez a arătat că Franţa susţine efortul României de a obţine ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar şi aderarea la Spaţiul Schengen.

Vizita premierului Sorin Grindeanu în Franţa are scopul să contribuie la întărirea Parteneriatului strategic dintre cele două ţări şi la consolidarea relaţiilor economice, în condiţiile în care nivelul schimburilor comerciale se află pe un trend ascendent. La nivelul anului 2016, schimburile comerciale bilaterale au fost de circa 8 miliarde, cu 10% mai mult decât în 2015.