Doi poliţişti doljeni la judecată pentru mită şi favorizarea infractorului

0
401

Şeful Postului de Poliţie Daneţi, agentul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi, tehnicianul silvic cu care „lucrau” dar şi cumnatul celui din urmă, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru luare de mită, favorizarea făptuitorului, cumpărare de influenţă şi complicitate la aceste infracţiuni. Este vorba despre cei doi poliţişti „săltaţi” la sfârşitul lunii februarie a.c., după ce s-au „combinat” cu un tehnician silvic la o şpagă mascată de 7.500 lei, pentru a „mătrăşi” un dosar penal deschis pe numele unui doljean pentru tăiere ilegală şi furt de material lemnos. Dosarul a intrat în camera preliminară a Tribunalului Dolj, instanţă care marţi, 6 iunie a.c., i-a menţinut pe inculpaţi sub control judiciar.

politia-mitaReamintim că, în urma unei anchete complexe a ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, desfăşurată sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, luni, 27 februarie a.c., doi poliţişti doljeni, Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi şi Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi un tehnician silvic, Iulian Cîrjaliu, au ajuns după gratii pentru că ceruseră 10.000 lei de la un doljean care i-a denunţat.

Şpagă mascată în … cotizaţie

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie Viorel Minuţă, din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi, împreună cu şeful Postului de Poliţie Daneţi, agentul Aris Constantin Dincă, l-au depistat pe M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul doljeanului s-au efectuat percheziţii, fiind descoperite cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, poliţiştii au apelat la Iulian Cîrjaliu, tehnician silvic, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Însă imediat după finalizarea inventarierii şi deschiderea dosarului penal, Iulian Cîrjaliu l-a abordat pe M.C. (denunţător în cauză) şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie”, de fapt o şpagă mascată, în contul Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din Daneţi, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei. Doljeanului i s-a părut destul de mare suma, astfel că, după mai multe discuţii, au căzut de acord pe un total de 10.000 lei, din care 2.500 lei să fie amenzi. Iulian Cîrjaliu a negociat apoi şi cu cei doi poliţişti modificarea prejudiciului creat de doljean, care este şi recidivist, astfel încât să fie coborât sub limita infracţiunii şi acesta să scape de răspunderea penală, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 lei către asociaţia indicată.  Numai că nu există nici o bază legală pentru ca Asociaţia să încaseze bani de la persoane care nu sunt înscrise şi nu au păduri în proprietate. „Combinaţia” era făcută pentru şpagă mascată sub forma unor cotizaţii.

Luni, 27 februarie a.c., casierul asociaţiei a lipsit, iar denunţătorul M.C. s-a întâlnit cu agentul Viorel Minuţă şi cu Iulian Cîrjaliu la Postul de Poliţie, fiind îndrumat către casieria Primăriei Daneţi, unde i s-au eliberat chitanţe de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 lei, reprezentând „cotizaţie” pentru asociaţie, casierul primăriei neştiind decât că trebuie să taie chitanţă pe suma respectivă. Cei doi poliţişti şi tehnicianul silvic au fost reţinuţi pe 24 de ore, apoi plasaţi în arest la domiciliu, ulterior ajungând sub control judiciar. Între timp, anchetatorii au stabilit că şi Tudor Dobrescu, cumnatul lui Iulian Cîrjaliu a intervenit pentru restituirea căruţei unui localnic, dând şpagă în schimb, astfel că cei doi poliţişti şi cei doi cumnaţi au fost trimişi în judecată. Dosarul s-a înregistrat pe 31 mai a.c. la Tribunalul Dolj, iar pe 6 iunie a.c. instanţa a menţinut măsurile preventive faţă de inculpaţi: „Menţine măsura controlului judiciar dispusa fata de inculpatii CÎRJALIU IULIAN MINUŢĂ VIOREL, si DINCĂ ARIS-CONSTANTIN, prin incheierea nr 109/24.04.2017 a Tribunalului Dolj, precum si fata de inculpatul DOBRESCU TUDOR, dispusă prin ordonanta nr 26/P/2017 din 17.03.2017 a Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu din data de 06.06.2017”,