Atenţie la locurile de scăldat!

0
91

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică îi avertizează pe doljeni că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător determină riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, medicii din cadrul DSP Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. În caz contrar, există riscuri pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate. În primul rând există riscul de deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă, iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri.

În al doilea rând pot apărea îmbolnăviri prin leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor), meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi a măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştientă), boli de piele – micoze, eczeme, boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holera, febra tifoidă, dizenteria, afecţiuni ale ochilor şi urechilor blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite sau înţepături de căpuşe – Boala Lyme. „Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa”, precizează dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.