42 de ani de învăţământ medical superior la Craiova

0
376

Profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova au marcat, ieri, împlinirea a 42 de ani de învăţământ medical superior craiovean şi 15 ani de la înfiinţarea instituţiei. Aşa cum era de aşteptat, Zilele Universităţii au reunit în Aula Magna numeroase personalităţi din lumea medicală craioveană, dar şi studenţi.

Pe lângă momentul festiv, Zilele UMF Craiova au reprezentat şi un moment prielnic pentru rector de a prezenta un bilanţ al activităţii instituţiei, în fruntea căreia se află de la începutul acestui an. Prof. univ. dr. Ion Rogoveanu a expus aspecte legate de situaţia financiară, de programele de studiu, resursele umane, activitatea de cercetare, şcoala doctorală, asigurarea calităţii procesului educaţional şi inserţia profesională a studenţilor.

La nivelul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova funcţionează şapte programe de studiu. Este vorba de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Asistenţă Medicală, Moaşe, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală şi Tehnică dentară. Iar din toamna acestui an, mai precis de la 1 octombrie, la UMF Craiova se va derula un program de studiu nou, este vorba de Medicină în limba engleză.

Ion Rogoveanu

Un nou program de studiu anunţat: Medicină în limba engleză

Programul de Medicină a fost acreditat de ARACIS în urma vizitei de evaluare din anul 2009. Anul trecut acest program al UMF Craiova a fost plasat pe poziţia 4 din 14, fiind în rândul celor din categoria B, imediat după centrele Bucureşti, Iaşi şi Cluj. În prezent, la Medicină, studiază 1.648 de studenţi. Şi Medicina dentară a fost acreditată în urmă cu trei ani, numărând, în momentul de faţă, 260 de studenţi. În privinţa numărului de studenţi cuprinşi în celelalte programe de studiu, la Farmacie sunt 527, programul de Moaşe numără 82 de studenţi, cel pentru asistenţi medicali 385, iar la balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală figurează 86 de studenţi. „Vom derula din toamnă un nou program la Medicină, în limba engleză care a fost autorizat pentru un număr de 50 de locuri. Acesta va începe de la 1 octombrie anul acesta”, a declarat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Obiective anunţate pentru următoarea perioadă

În ceea ce priveşte numărul cadrelor didactice de la UMF Craiova, reprezentanţii instituţiei au solicitat deblocarea mai multor posturi după ce unii profesori s-au pensionat, iar alţii, mai tineri, au plecat în străinătate. Aşa se face că s-au vacantat 25 de posturi, din care 13 de profesor universitar, iar 8 de conferenţiar. În total, la 1 aprilie a.c. la Universitatea de Medicină şi Farmacie figurau 431 de cadre didactice din care 50 de profesori universitari, 73 de conferenţiari şi 17 preparatori. Pe lângă punctele prezentate în bilanţ, rectorul UMF Craiova a anunţat şi câteva din obiectivele următorilor ani. „Ne propunem trecerea a cel puţin un program de studiu în categoria A şi creşterea numărului de articole publicate pentru a crea baza ştiinţifică de promovare a cadrelor didactice. Ne propunem, de asemenea, dezvoltarea Şcolii doctorale, introducerea unui nou program de studiu în limba franceză şi dezvoltarea curriculei universitare în concordanţă cu celelate UMF-uri din ţară şi cerinţele europene. Pentru a duce la îndeplinire aceste planuri este nevoie de sprijinul cadrelor didactice, dar şi de implicarea studenţilor”,  a mai spus rectorul UMF Craiova, la festivitatea găzduită în Aula Magna.