SIMPOZIONUL NAȚIONAL „OLTENIA – CONEXIUNI ISTORICE, IDENTITĂȚI ÎN DIALOG”

0
535

În perioada 11-12 mai a.c., Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, al Academiei Române va organiza, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și Consiliul Județean Dolj, simpozionul național „Oltenia – conexiuni istorice, identități în dialog”. Comitetul științific al simpozionului este girat de personalități din cadrul Academiei Române și al sistemului universitar, acad. Victor Spinei și acad. Dorina-Elena Rusu fiind doar câteva dintre acestea.

Manifestarea științifică, organizată în format hibrid, se va desfășura pe mai multe secțiuni: Descoperiri arheologice și cercetări cu privire la istoria veche și medie a Olteniei; Valori culturale între tradiție și contemporaneitate; Realități socio-economice în Oltenia modernă și contemporană; Perspective juridice și realități (inter)naționale; Interferențe culturale și ligvistice.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc joi, 11 mai 2023, începând cu ora 10.00, în sala „Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj. După sesiunea de comunicări în plen va avea loc o lansare de carte, începând cu ora 12.00, în aceeași sală a bibliotecii județene. Avându-i ca editori pe dr. Adina Berciu Drăghicescu, dr. Florin C. Stan și Dan Taloș, volumele tratează un subiect amplu: Românii din Peninsula Balcanică în documente din arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe (1921 – 1972), vol. I, București, Editura Institutului Cultural Român, 2022, respectiv Românii din Peninsula Balcanică în documente din arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe (1921 – 1965) vol. II, București, Editura Etnologică, 2023.

Lucrările sesiunii științifice vor continua în aceeași zi, începând cu ora 15.00, și vineri, 12 mai a.c., începând cu ora 9.00, în format online, când vor fi prezentate studii de profil de către autori cu o bogată activitate profesională și o expertiză valorificată în publicațiile de specialitate. Vor susține prelegeri peste 50 de participanți, cercetători, cadre universitare, arhiviști, muzeografi, doctoranzi de la mai multe instituții de profil din Craiova, Timișoara, Târgu-Mureș, București, Târgu-Jiu, Sibiu, Drobeta Turnu Severin ș.a.

Evenimentul continuă seria de activități a institutului craiovean, desfășurate în cadrul programului propus în cursul acestui an de către colectivul de cercetători, având ca temă centrală istoria Olteniei. Organizatorii simpozionului apreciază că demersul inițiat va reprezenta un nou element de deschidere și aprofundare a valorilor perene ce caracterizează regiunea Olteniei, iar inițiativa cercetătorilor din domeniul științelor socio-umane este cu atât mai pregnantă, cu cât și transformările sociale actuale invită la o reflecție și analiză profunde.

Institutul craiovean își exprimă dorința de a desfășura în continuare și alte evenimente științifice, devenind un contributor permanent la îmbogățirea cultural-științifică a Olteniei și nu numai, studiile și cercetările efectuate asigurând perpetuarea legendarului tezaur spiritual și patrimonial al românilor.

Pentru mai multe detalii a se vedea site-ul https://icsu.ro

 Cercet. șt. III dr. Anca Ceaușescu

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova

„C.S. Nicolăescu-Plopșor”