Clasicul eşec al Craiovei în faţa FCSB…

0
752

Când Craiova a primit, încă o dată, gol pe final şi a pierdut cu FCSB, în urechile celor 30.000 de spectatori răsuna avizul preşedintelui Sorin Cârţu: “Orice s-ar întâmpla, fanii nu trebuie să plece umiliţi de la stadion!”. Ştiinţei nu-i era utilă remiza, dar era evident că nu punctul în sine era miza, ci conta orgoliul. Când ai asigurat un sold-out cu trei zile înainte de meci, pe unul dintre cele mai mari stadioane din ţară, nu-ţi permiţi să pierzi nici măcar un amical, darămite un derby. Iar Universitatea a pierdut ambele jocuri de acasă cu FCSB din acest campionat. De fiecare dată a cedat în virtutea tradiţiei, fiindcă pe teren n-a fost inferioară. De această dată, diferenţa s-a făcut din călcâi. Cel al lui Mamut a intrat, cel al lui Căpăţână a nimerit bara. Iar “călcâiul lui Achile” al Craiovei pe final a fost banda dreaptă, schimbată oarecum straniu de Reghecampf. Cu Cîmpanu şi Vlădoiu trimişi inexplicabil în teren, antrenorul parcă le-a oferit o breşă adversarilor, care nu-şi creaseră nicio ocazie clară tot meciul. Spre deosebire de Gigi Becali, inspirat până la urmă cu mutarea care mirosea a disperare, introducerea lui Mamut, atacantul care marchează un gol pe an, Reghe n-a avut soluţiile potrivite. Era normal ca antrenorul să schimbe şi putea să o facă mai devreme, mai ales că îl aştepta un meci mult mai important, peste câteva zile, dar modificările n-au fost cele preconizate. E adevărat că şi lotul şi implicit banca de rezerve arată mai bine în dreptul roş-albaştrilor, dar meciul nu reflectase acest atu. Ştiinţa avusese un gol anulat pentru ofsaid la Koljic şi încă o bară, prin Baiaram. În rest, meciul a fost sub nivelul scontat, în special în prima parte. Frustrant este şi faptul că golul n-a apărut pe fondul presiunii vreuneia dintre echipe, deşi ambele erau obligate la risc pe final. Oricum, Ivan Mamut nu putea fi bănuit poate înscrie cu acest procedeu nici dacă era singur pe teren, şi probabil că Marius Constantin l-a tratat în consecinţă. Croatul şi-a atins cota de goluri anuală cu ocazia acestei reuşite, dar fie şi numai datorită acestui gol, Gigi Becali se poate felicita pentru schimbul din vara trecută, când a scăpat de balastul Vînă, pe care Craiova l-a întâmpinat, şocant, cu tricoul cu numărul 10, probabil la iniţiativa lui Mihai Rotaru, care-l credita cu “un potenţial fantastic”.

Ştiinţa are destul de repede ocazia de a corecta impresia acestei seri neplăcute, în returul semifinalei cu Sepsi, deşi primul sold-out post-pandemie va rămâne în memorie ca un fiasco. “Valurile” mexicane desfăşurate pe un “Oblemenco” arhiplin se pot transfera în valuri de nemulţumire pentru un sezon ratat, dacă echipa nu dă “all-in”, aşa cum obsesiv repetă Reghecampf, în Cupa României. Joi este meciul anului în Bănie, iar Ştiinţa n-are voie să dea chix, indiferent de context.

Universitatea Craiova – FCSB 0-1

A marcat: Mamut 86.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Vătăjelu 6 (Vlădoiu ’82) 4, Papp 6, M. Constantin 6, Bancu 6 – Screciu 6 (Căpăţînă ’74) 6, Al. Creţu 6 – Gustavo 6 (Roguljic ’82), Baiaram 6 (Cîmpanu ’74) 4, A. Ivan 6 – Markovic 5 (Koljic ’57) 5. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

FCSB: Târnovanu – Ov. Popescu, Cristea, Miron, Radunovic – Olaru, Şut, Fl. Tănase – Cordea (Edjouma ’59), Fl. Coman (Stoica ’37, Mamut ‘85), Oc. Popescu (Dumiter ’84). Antrenor: Anton Petrea.

Arbitru: Istvan Kovacs 7.