Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic premiat de UNITER îl are protagonist pe actorul craiovean Emil Boroghină

0
426

Producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, cu Emil Boroghină, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anul 2017 în cadrul ediției a XXVI-a a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfăşurat luni seara, la Alba Iulia. La primirea premiului, Gavriil Pinte, căruia îi aparțin scenariul radiofonic şi regia artistică, i-a mulțumit actorului craiovean „pentru gentilețea domniei sale, pentru felul deosebit prin care știe să fie într-un proiect”. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a mai fost nominalizat la Premiile UNITER pentru spectacolul „Dacă am gândi cu voce tare”  de Adnan Lugonic, la două categorii – Cea mai bună regie (Radu Afrim) și Cea mai bună scenografie (Vanda Maria Sturdza) –, însă premiile au revenit altor artiști din țară. Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând din 1991, și răsplătește contribuțiile din domeniul teatrului.

În Anul Centenar, într-un oraș încărcat de istorie…

Ediţia din acest an a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), organizată în contextul Anului Centenar, a avut loc în Cetatea Alba Carolina, la Alba Iulia – „oraş încărcat de istorie”, după cum sublinia prezentatorul Ion Caramitru, președintele UNITER, în care în urmă cu 100 de ani s-a votat unirea Transilvaniei cu România. „Gala UNITER, la Alba Iulia, în plină cetate… Cine și-ar fi închipuit? Și uite-ne aici!”, a mai spus Caramitru, în deschiderea evenimentului organizat de UNITER împreună cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Gala a avut loc în prezenţa a 300 de persoane, într-un pavilion transparent, amplasat pe esplanada din faţa Catedralei Romano-Catolice, unde au fost premiaţi cei mai buni actori, regizori şi scenografi. Evenimentul a anunțat, totodată, deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care a ajuns în acest an la cea de-a 13-a ediţie, la Alba Iulia. Publicul a putut urmări festivitatea în direct pe TVR 1, TVR Internațional, TVR3, TVR Moldova, Radio România Cultural, www.tvr.ro și www.uniter.ro.

Peste 20 de premii acordate pentru diferite roluri, activităţi sau spectacole

Peste 100 de actori, scenografi şi regizori au fost prezenţi la Gală, în cadrul acesteia fiind acordate peste 20 de premii pentru diferite roluri, activităţi sau spectacole. Juriul care a stabilit nominalizările a fost format din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari şi Alina Epîngeac, iar juriul care a acordat premiile i-a avut în componenţă pe actorii Marcel Iureş şi Ana Ularu, regizorul Alexa Visarion, scenograful Dragoş Buhagiar şi criticul de teatru Marina Constantinescu. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului au fost cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017. 

Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Rambuku” de Jon Fosse (regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara), premiul fiind înmânat de ministrul Culturii, George Ivaşcu. Câştigătorul premiului pentru Cea mai bună regie a fost Yuri Kordonski, pentru „Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet” de Gabriel Garcia Marquez (Teatrul German de Stat Timişoara). Pentru același spectacol, Helmut Sturmer (decorul) şi Ioana Popescu (costumele şi desenele în nisip live) au câștigat trofeul la categoria Cea mai bună scenografie. Cei mai buni actori în roluri principale a fost Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, pentru rolurile Berenger întâiul și Regina Marguerite din „Regele moare” de Eugene Ionesco (regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti). Lista completă a premiilor se regăsește pe site-ul UNITER.

Emil Boroghină a primit mai multe distincții la Galele UNITER

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin” – scenariu după „Tristele și Ponticele”, în alcătuirea și rostirea lui Emil Boroghină, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte (producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune). Premiera radiofonică a avut loc la 14 noiembrie 2017, la Radio România Cultural, recitalul – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2.000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso – fiind prezentat, anul acesta, și la Teatrul Național din Craiova. 

«Mulțumesc echipei cu care am lucrat – redactor Magda Duțu, inginer de sunet Mirela Georgescu, regizor muzical Patricia Prundea, asistența tehnică  Mariana Epure, de la Radio Oltenia Craiova. Mulțumesc familiei mele pentru dragoste și înțelegere. Și, nu în ultimul rând, îi mulțumesc domnului Emil Boroghină, care în „Exilatul de la Pontul Euxin” este Ovidiu, pentru gentilețea domniei sale, pentru felul deosebit prin care știe să fie într-un proiect», a declarat Gavriil Pinte la primirea premiului. După afirmaţiile regizorului, făcute cu ocazia lansării  CD-ului „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, în martie a.c., în cadrul Târgului de Carte  GAUDEAMUS de la Craiova, realizarea lui Emil Boroghină în rolul lui Ovidiu este una excepţională, vocea şi interpretarea actorului fiind de-a dreptul tulburătoare.

De-a lungul timpului, Emil Boroghină a primit mai multe distincții în cadrul Galelor Premiilor UNITER, începând cu Premiul pentru Directorat din 1991, primul de acest fel din România, continuând cu Premiul acordat de British Council pentru cel mai bun manager de teatru al anului 1997, Premiul de Excelenţă acordat de Senatul UNITER pentru calitatea excepţională a Festivalului Internaţional Shakespeare din anul 2006 și Premiul Special al Preşedintelui Uniunii Teatrale din România din 2016.

***

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România. Evenimentul se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.