Campanie de donare de sânge, la Craiova

0
98

Săptămâna aceasta, până pe 12 mai, la Craiova se desfăşoară o amplă campanie de donare de sânge. Acţiunea este organizată de Societatea Studenţilor Medicinişti, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova, sub sloganul „Donează sânge, fii erou!”. Campanii de acest fel sunt tot mai necesare pe fondul lipsei unei cantităţi suficiente de sânge în spitale.

sangePotrivit statisticilor, în România doar 1,7% din populaţie donează sânge, în timp ce în Uniunea Europeană se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge. Prin urmare, nu de puţine ori, cantitatea de sânge colectată la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ. Este o realitate cu care medicii doljeni se confruntă, din păcate, deseori, chiar în sălile de operaţie.

Craiovenii care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă pe patul de spital sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova (CRTS), între orele 8.00-12.00, unde Societatea Studenţilor în Medicină din Craiova (SSMC), în colaborare cu cadrele medicale ale CRTS, organizează o campanie benevolă de donat sânge. Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova pune la dispoziţia organizatorilor cadre medicale specialiste în domeniu ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare.

Condiţii pentru a dona

sange 1În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate. Înainte de toate, pentru a dona sânge, craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate, să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

Beneficii pentru donatori

Pentru a-i încuraja să doneze sânge, craiovenii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare totală de 60 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie sunt determinate hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Nu de puţine ori, medicii din spitalele s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales pe secţii în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Pentru ca intervenţiile chirurgicale să nu mai fie amânate din cauza lipsei sângelui, ar fi nevoie ca măcar 2,5% din populaţie să meargă frecvent la centrele de donare.

Campania „Donează sânge! Fii erou!”, în zece centre universitare

În perioada 8-12 mai, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova se alătură iniţiativei naţionale „Donează sânge! Fii erou!”. Evenimentul organizat bianual la nivel naţional de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (F.A.S.M.R.) îşi propune să combată deficitul de sânge şi produse de sânge din unităţile spitaliceşti din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge şi prin susţinerea unei puternice campanii de informare şi responsabilizare socială.

Campania de sensibilizare cu privire la actul nobil al donării de sânge şi recoltarea propriu-zisă se desfăşoară în acest an simultan în toate centrele membre ale Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (F.A.S.M.R.) şi anume: în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Sibiu, Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Craiova si Constanţa.

Anul trecut, adunând cele două campanii desfăşurate, s-au acumulat în doar două săptămâni aproximativ 8.000 de donatori la nivel naţional, ceea ce reprezintă peste 3.600 litri de sânge care poate fi folosiţi în multe intervenţii medicale salvatoare.