Biblioteca Exilului Românesc din Paris „Basarab Nicolescu”, într-o expoziţie de afişe la Braşov

0
118

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj a deschis, ieri, pentru două săptămâni, la sediul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov, o expoziţie de postere reprezentând cărţi şi documente, reviste şi afişe deţinute de Biblioteca Exilului Românesc din Paris – „Basarab Nicolescu”. Expoziţia este una itinerantă, după prezentarea ei în premieră la Craiova fiind vernisată, în luna februarie, la Cluj. „În perioada următoare intenţionăm să o prezentăm în cât mai multe localităţi din România, deoarece există un real interes pentru demersul nostru”, spun reprezentanţii bibliotecii doljene.

biblioteca (1)Basarab Nicolescu este o personalitate de seamă a ştiinţei, culturii şi spiritualităţii româneşti, fizician şi filosof cunoscut prin conceptul de transdisciplinaritate, pe care l-a dezvoltat teoretic şi metodologic. S-a născut la 25 martie 1942, la Ploieşti, ca fiu al lui Anton şi al Anghelichii Nicolescu, născută Anastasiadis. Mare parte din copilărie a fost lipsit de tatăl său, prizonier într-un lagăr sovietic, fiind îndrumat spiritual de cel care a fost preacuviosul Părinte Galeriu. Familia şi mai ales străbunicul patern, învăţătorul Andrei Nicolescu-Păcureţi, premiat de Academia Română pentru monografia comunei Păcureţi, au fost cei care l-au îndreptat spre carte şi i-au stimulat pasiunea pentru cunoaştere.

De tânăr, a fost interesat de domenii diverse, câştigând în 1959 deopotrivă olimpiada naţională de literatură şi Medalia de aur la prima Olimpiadă Internaţională de Matematică de la Braşov. A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti în 1964, unde şi-a susţinut şi doctoratul. Bursier francez în anul 1968, s-a stabilit la Paris unde a continuat activitatea ştiinţifică. În acelaşi timp, Basarab Nicolescu a fost implicat în viaţa comunităţii româneşti din Paris. A păstrat legături cu reprezentanţi ai diasporei româneşti: Leonid Arcade, Emil Cioran, Ioan Petru Culianu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Miron Kiropol, Ştefan Lupaşcu.

biblioteca (2)Interesul său pentru cultura română se reflectă în colecţionarea publicaţiilor autorilor români vechi şi noi (Elena Văcărescu, Martha Bibescu, Benjamin Fondane, Gherasim Luca, Horia Stamatu etc.). Cărţi cu autografe valoroase, dedicaţii către Basarab Nicolescu, reviste, fotografii, manuscrise, afişe de conferinţe fac parte din biblioteca academicianului, ce a fost donată Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova şi formează nucleul Bibliotecii Exilului, inaugurată în 18 octombrie 2016.

biblioteca (3)O parte din aceste valori pot fi văzute în expoziţia itinerantă de postere deschisă, ieri, la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov. „Biblioteca doljeană pune un deosebit accent pe colaborarea cu celelalte instituţii de profil din ţară şi străinătate. Este, bineînţeles, vorba despre valorizarea unei colaborări în beneficiul comunităţilor, altele decât cele pe care le deservim în judeţul Dolj. Expoziţia Biblioteca Exilului Românesc din Paris – „Basarab Nicolescu” este una itinerantă şi intenţionăm să o prezentăm în cât mai multe localităţi din România, deoarece există un real interes pentru demersul nostru. Bogăţia şi diversitatea cărţilor şi materialelor realizate de actanţii culturali români din afara graniţelor ţării şi proiectul în sine merită o promovare solidă şi asta pentru că un asemenea demers a fost realizat în premieră la nivelul ţării noastre. La Craiova, s-a reuşit realizarea unei biblioteci a exilului românesc, proiect pentru care ne dorim o completare constantă şi pe care, la momentul finalizării lucrărilor de reabilitare pe care le întreprindem la un imobil recent intrat în patrimoniul bibliotecii, îl vom muta în casă nouă, în Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Aman”.