Vom reuşi să exportăm spre lumea arabă, trecând prin Turcia?

0
319

Ţara noastră a participat la Conferinţa Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa, care s-a desfăşurat în Antalya, Turcia. Reuniunea a fost prezidată de ministrul Agriculturii din Turcia, Faruk Çelik, şi de directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. În cadrul conferinţei, Achim Irimescu, ministrul român al Agriculturii, a prezentat raportul şi rezultatele celei de-a 29-a Conferinţe Regionale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa, care a avut loc în aprilie 2014, în România, la Bucureşti. Discuţiile responsabilului roman au privit inclusiv deblocarea, din partea Turciei, a tranzitului de ovine către statele arabe.

ministruMinistrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat în perioada 03-05 mai 2016 la cea de-a 30-a sesiune a Conferinţei Regionale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa, care se desfăşoară în Antalya, Turcia. Conferinţa a fost prezidată de ministrul Agriculturii din Turcia, Faruk Çelik, şi de directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. Evenimentul s-a bucurat de participarea miniştrilor agriculturii, a secretarilor de stat, a ambasadorilor şi a reprezentanţilor societăţii civile din peste 40 de state, inclusiv Comisia Europeană.

Micii fermieri trebuie incluşi în lanţul valoric

În discursul său, Achim Irimescu a subliniat câteva aspecte relevante legate de risipa alimentară în Europa şi Asia Centrală, cum ar fi recunoaşterea impactului major pe care risipa alimentară îl are asupra foametei şi a malnutriţiei precum şi a faptului că reducerea risipei alimentare este strâns legată de dreptul fiecărui om de pe planetă la hrană.

„Apreciem că FAO, în colaborare cu donatori, continuă să susţină statele membre în efortul lor de a include micii fermieri în lanţul valoric pentru a fi, astfel, reduse pierderile de alimente. Aş vrea să subliniez că dezvoltarea micilor fermieri şi a fermelor de familie din regiunea Europei şi Asiei Centrale a crescut capacitatea integrării acestora în lanţul agroalimentar în vederea asigurării securităţii alimentare din regiune”, a afirmat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. Acesta a pus accent pe securitatea alimentară, volatilitatea preţurilor, problema migraţiei, dezvoltarea relaţiilor între statele europene pe pieţele de desfacere din Europa, Asia Centrală cât şi din celelalte continente.ministru 1

Provocări majore în agricultură

“Regiunea Europei şi a Asiei Centrale este foarte eterogenă. Aceasta este pentru FAO o provocare, dar oferă şi multe oportunităţi. Cu toţii trebuie să ne concentrăm pe posibilitatea întăririi parteneriatelor din regiune, atât cu societatea civilă, cât şi cu sectorul privat şi mă bucur să văd la această conferinţă ambele părţi reprezentate foarte bine. Legătura cu aceşti parteneri este vitală pentru rolul organizaţiei în viitor”, a concluzionat Achim Irimescu.

Conferinţa Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a avut ca scop analizarea oportunităţilor şi provocărilor cu care se confruntă, la nivel mondial, agricultura şi sectorul alimentar, discuţiile vizând în mod deosebit identificarea unor politici adecvate menite să gestioneze vulnerabilităţile şi să maximizeze oportunităţile de dezvoltare.

Turcia, încă, ne blochează tranzitul de ovine spre piaţa arabă!

În marja Conferinţei Regionale din Turcia, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Eduard Grama, din Turcia, Faruk Çelik, dar şi cu Directorul General al FAO, Jose Graziano da Silva şi cu Qu Liang, Director IAEA (International Atomic Energy Agency)/FAO.

Principalele teme de discuţie cu omologul din Turcia, Faruk Çelik, au vizat deblocarea tranzitului de ovine din România, prin Turcia, către ţările arabe şi constituirea unui grup de lucru între România şi Turcia, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale între cele două ministere ale Agriculturii. De asemenea, ministrul turc al Agriculturii a arătat că există un real interes din partea investitorilor turci pentru investiţii în domeniul agricol.

România, membră a Consiliului FAO, din 30 iunie a.c.

În ce priveşte întâlnirea bilaterală dintre ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Directorul General al FAO precizăm că scopul principal al discuţiei l-a reprezentat abordarea unor subiecte de interes pentru FAO şi România, respectiv posibilitatea participării României la unele proiecte susţinute de către FAO în zona Europei de Est, şi în mod special pentru Moldova şi statele din regiunea Mării Negre, cu atât mai mult cu cât România va fi membru al Consiliului FAO începând cu data de 30 iunie 2016, timp de 3 ani, şi va deţine preşedinţia Consiliului Uniuni Europene în a doua jumătate a anului 2019. Un alt subiect de discuţie l-a constituit susţinerea creşterii numărului de funcţionari români în cadrul FAO.

Conferinţa Regională pentru Pescuit la Marea Neagră, la Bucureşti

La rândul său, reprezentantul FAO a apreciat că suportul acordat de către România Republicii Moldova, dar şi Ucrainei şi Georgiei, reprezintă o contribuţie importantă pentru dezvoltarea celor trei state din regiune. De asemenea, Achim Irimescu a informat oficialul FAO că a acceptat propunerea FAO de a găzdui în trimestrul IV a anului 2016, Conferinţa Regională pentru Pescuit la Marea Neagră (FAO/ GFCM).