Ginecologul Radu Nicon, doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

0
619

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în dosarul în care medicul ginecolog Radu Nicon, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a fost judecat pentru luare de mită, după ce a cerut unei paciente să-şi amaneteze bijuteriile ca să-i dea şpagă. Medicul, care a recunoscut în faţa judecătorilor comiterea faptelor şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, a fost eliberat din penitenciar imediat după pronunţarea hotărârii şi are de achitat 1.000 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Pe 30 aprilie a.c., s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul prin care medicul Radu Nicon, în vârstă de 59 de ani, de la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, totul a început pe 25 februarie a.c., când Larisa, o elevă de 18 ani din Craiova, a aflat că este în pericol să piardă sarcina, iar medicul care a consultat-o i-a recomandat întreruperea sarcinii şi a îndrumat-o către cabinetul de obstetrică-ginecologie al dr. Radu Nicon. Tânăra s-a dus imediat la cabinet, însă de acolo a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde Nicon era de gardă. A fost consultată de o asistentă, iar în jurul orei 18.00 a fost internată în salonul 713 al Clinicii I Obstetrică-Ginecologie, diagnosticul fiind de avort în curs, sarcină 11-12 săptămâni. După alte investigaţii, fata a ajuns în cabinetul doctorului Nicon.

Larisa le-a povestit procurorilor că medicul i-a spus clar că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei, dar şi că va face intervenţia abia după ce va primi banii. Pacienta i-a răspuns medicului că nu are atâţia bani, a încercat să-l sensibilizeze povestindu-i că are o mulţime de probleme, însă acesta i-a replicat că „el are timp să aştepte, cea care este în dificultate fiind ea”, după cum au reţinut procurorii în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor. Pentru că tânăra avea asupra ei un lănţişor şi o brăţară din aur, medicul şi pacienta au căzut de acord în final ca fata să-i lase bijuteriile drept garanţie până îi va putea da banii. Bijuteriile au fost puse într-un plic, în fişetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi tânăra să le amaneteze şi să facă rost de cei 500 de lei ceruţi de medic. În aceeaşi seară, tânăra şi-a sunat prietenul şi l-a rugat să facă rost urgent de 500 de lei, pentru că altfel medicul nu îi face întreruperea de sarcină. În jurul orei 22.00, prietenul fetei a venit la spital şi i-a adus 400 de lei şi un cercel de aur de aproximativ 3 grame, cu care fata s-a dus la medic. Şi-a recuperat brăţara şi lănţişorul, dar a lăsat cercelul drept gaj. După ce a încasat plata, în jurul orei 23.00, medicul a operat-o. A doua zi, tânăra s-a dus la Nicon ca să ia cercelul şi să-l ducă la amanet. Pentru că era deja hotărâtă să-l denunţe pe doctor la anticorupţie, fata a înregistrat cu telefonul mobil discuţia purtată cu Nicon, a cărei transcriere a ajuns la dosarul cauzei. „Din conţinutul transcris în procesul-verbal rezultă fără echivoc solicitarea făcută de inculpat de a amaneta cercelul, cât şi faptul că doreşte să primească banii cât mai repede posibil“, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

În baza denunţului tinerei au fost puse la punct detaliile prinderii în flagrant a medicului. Anchetatorii au trimis-o pe denunţătoare la medic, la un control, după aproximativ o săptămână, fata fiind instruită să-i spună acestuia că are o „verişoară” de 30 de ani, care are nevoie de ajutorul lui. Asta după ce i-a dat şi diferenţa de 100 de lei. Medicul i-a spus că o aşteaptă duminică, 17 martie, la spital, pentru că este de gardă, să stabilească detaliile. Membrii echipei operative formată din ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj l-au ridicat pe medic chiar din spital, pe 17 martie, imediat ce încasase 1.000 de lei (deşi ceruse 1.300) pentru a rezolva problema „verişoarei”. A fost arestat preventiv ziua următoare, măsura fiind prelungită de instanţă, până ieri, când s-a pronunţat sentinţa.

Medicul a recunoscut comiterea faptei în faţa completului de judecată, a cerut să beneficieze de prevederile art. 320 Cod de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă şi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Instanţa a dispus punerea de îndată în libertate a inculpatului, deţinut în PMS Craiova şi l-a obligat pe acesta la plata sumei de 1.000 de lei, cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpat, cât şi de procurori.