Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova intră în reabilitare

0
2703

Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova va fi modernizat de o asociere de firme, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Astfel, ieri au fost deschide oficial lucrările de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a Ambulatoriului, cunoscut şi ca Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Cu o valoare totală de 34.506339,06 lei (8,2 milioane de euro), proiectul de „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova” este executat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1 – „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. 

“Consiliul Judeţean se implică de mai mult timp în domeniul sănătăţii”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, ieri, la începerea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi echipare a Ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, executate în cadrul unui proiect în valoare de peste 8 milioane de euro. Totodată, şeful administraţiei publice locale, Ion Prioteasa, a afirmat că prioritar în domeniul sanitar rămâne transformarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova dintr-o unitate medicală de gradul II într-una de gradul I, potrivit clasificării Ministerului Sănătăţii.

“Consiliul Judeţean se implică de mai mult timp în domeniul sănătăţii. Primul pas l-am făcut cu dispensarul din cartierul craiovean Lascăr Catargiu, pe care l-am reabilitat, şi unde o să mai facem o policlinică nouă, apoi am reabilitat cele două policlinici stomatologice din Brazda lui Novac şi din Calea Bucureşti. La acest proiect al Ambulatoriului lucrăm de peste cinci ani şi iată-ne azi ajunşi în această fază în care dăm ordinul de începere a lucrărilor. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, însă noi suntem proprietari ai clădirii. Am luat această decizie de a ne da mâna şi a face ceva cu acest spital după mai bine de 40 ani. Dacă nu vom găsi resurse suficiente să intervenim, va trebui să începem reabilitarea spitalului pe etape, pentru că altcineva nu ne ajută. În acest fel ne-am gândit să reparăm cele 26 de săli de operaţii, am reabilitat deja Secţia de Terapie Intensivă pe două etaje, iar acum ne aflăm în faza în care reparăm nouă din cele 12 lifturi ale spitalului. În urmă cu câteva zile l-am salutat şi pe noul ministru al Sănătăţii, pe care l-am văzut pentru prima dată. I-am spus să vină alături de noi şi să rezolve două-trei probleme, care sunt de competenţa ministerului, iar consiliul judeţean se va implica în rezolvarea uneia dintre ele”, a declarat Ion Prioteasa.

“Municipiul Craiova este singurul din ţară cu Universitate de Medicină, dar cu spital de gradul II”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai afirmat că din bugetul propriu al judeţului se ia în considerare o investiţie nouă privind construirea unei unităţi medicale, specializată pe tratarea cazurilor de cardiologie. „Dorim să ne implicăm şi mai mult la spital, pentru că municipiul Craiova este singurul din ţară cu Universitate de Medicină, dar care are un spital de gradul II, deşi unitatea medicală deserveşte întreaga regiune Oltenia. Trebuie să facem toate eforturile pentru a-l aduce la stadiul unui spital de gradul I, pentru că se pierd în acest fel peste 100 de miliarde de lei vechi anual, bani care ar trebui să se regăsească în tratamentul oamenilor din această zonă. Acest spital nu este o unitate medicală judeţeană decât în actele Ministerului Sănătăţii, pentru că, în realitate, vin aici pacienţi din întreaga regiune a Olteniei. Cei din Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea sunt atenţi la ceea ce se întâmplă la spitalul din Craiova pentru că, într-un final, tot aici vin să se trateze. În aceste zile, specialiştii de la Consiliul Judeţean şi cei de la spital s-au pus de acord ca în zona de lângă Urgenţa spitalului să concesionăm teren către o firmă sau să construim chiar noi o clinică, în care să se rezolve problemele de cardiologie pentru care, în prezent, pacienţii sunt trimişi cu elicopterul sau cu SMURD-ul la Bucureşti. Cred că vom avea o implicare directă a Consiliului Judeţean Dolj în construirea acestei unităţi din bugetul propriu, cel mai probabil anul viitor. Această clinică va deţine o sală de operaţii modernă şi un salon de circa 20-25 de paturi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

270.000 de persoane consultate anual

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Florin Petrescu, a afirmat că reabilitarea Ambulatoriului de la spital este deosebit de importantă, întrucât numărul pacienţilor care se tratează anual în această unitate ajunge la aproximativ 270.000 de persoane. „Aşteptăm de mult timp această lucrare la Ambulatoriul spitalului nostru, pentru că se simţea nevoia unei schimbări majore în ceea ce priveşte reabilitarea spitalului, fiind o unitate medicală care funcţionează de 40 de ani. Prin grija Consiliului Judeţean s-a reuşit obţinerea acestui proiect european care are o valoare semnificativă. Prin intermediul acestui proiect vom reuşi să oferim condiţii mai bune pacienţilor, pentru că anual sunt consultate aici 270.000 de persoane. Este un ambulatoriu integrat cu spitalul, pentru că nu se comportă numai ca un ambulatoriu de specialitate. Trebuie să spunem că proiectul vizează şi o mai bună dotare a acestui Ambulatoriu. Consider că este primul moment important după construcţia acestui spital şi sperăm ca aceste lucrări să ducă la recunoaşterea Ambulatoriului”, a afirmat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Florin Petrescu.

 

Ion Prioteasa

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Este cea mai mare implicare pe care Consiliul Judeţean Dolj o are în domeniul sănătăţii. Proiectul a luat fiinţă foarte greu, au fost trei rânduri de licitaţii, iar ultimele care au avut loc au adus la start 30 de firme şi 17 oferte. Acest spital a fost construit în urmă cu mai bine de 40 de ani şi este clar faptul că are nevoie de îmbunătăţiri în părţi esenţiale. Dincolo de faptul că ne apucăm să construim, să reabilităm şi să extindem, o să aducem şi o dotare pe măsură, pentru că avem peste două milioane de euro pe care trebuie să îi investim în aparatură în mod special, dar şi în mobilier, pentru că, aşa cum ştim, ceea ce există în spital de peste 40 de ani lasă de dorit”.