Patru ani de detenţie pentru fostul purtător de cuvânt al Tribunalului Olt

0
656

Ovidiu Florin Dumitru, de 34 de ani, din Corabia, fost purtător de cuvânt al Tribunalului Olt până în anul 2007, a fost condamnat definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute, la patru ani de închisoare cu executare. Bărbatul, care nu mai avea nici o calitate oficială la momentul comiterii faptei, a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2010, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru trafic de influenţă, după ce s-a stabilit că acesta, dându-se drept procuror, îi ceruse unui tânăr 15.000 de euro, în tranşe, susţinând că îi poate “aranja” admiterea în magistratură.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, pe 3 mai a.c., sentinţa definitivă în cazul lui Ovidiu Florin Dumitru, judecat pentru trafic de influenţă. Magistraţii au respins recursul inculpatului şi au menţinut decizia Curţii de Apel Craiova, care a hotărât condamnarea inculpatului în cauză la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Instanţa a interzis inculpatului, pe perioada executării pedepsei, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, constatând că prejudiciul a fost acoperit.

Reamintim că, în decembrie 2010, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ovidiu Florin Dumitru pentru infracţiunea de trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, în cauză, procurorii au reţinut că, “în perioada octombrie – decembrie 2010, inculpatul Dumitru Ovidiu Florin a pretins de la un denunţător suma de 15.000 euro, pe care a primit-o în trei tranşe, în scopul de a o remite ulterior directorului Institutului Naţional al Magistraturii. Dumitru Ovidiu Florin a susţinut, în mod fals, că este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra directorului INM şi îl poate determina să faciliteze admiterea în magistratură a denunţătorului prin promovarea în mod fraudulos a examenului organizat de INM în anul 2011”.

Astfel, în zilele de 31 octombrie 2010 şi 13 noiembrie 2010, Dumitru a primit de la denunţător sumele de 2.500 euro, respectiv 7.500 euro. În cursul lunii decembrie 2010, în baza aceleiaşi înţelegeri, inculpatul i-a solicitat denunţătorului să îi dea, suplimentar, suma de 5.000 de euro. Pe 23 decembrie 2010, inculpatul Dumitru Ovidiu Florin a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la denunţător suma de 5.000 euro, pretinsă anterior. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, o zi mai târziu fiind prezentat Tribunalului Dolj, care a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 29 de zile. La sfârşitul lui ianuarie 2011, Dumitru a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj la 4 ani de închisoare cu suspendare, fiind eliberat din penitenciar. Procurorii DNA au făcut apel, care a fost admis la Curtea de Apel Craiova, în octombrie 2011, judecătorii de aici dispunând ca pedeapsa de patru ani să fie executată în regim de detenţie.