Poiana Mare, comuna oamenilor chibzuiţi

3
415

Poiana Mare tinde să devină o comună-model în Dolj, bunăstarea pe care o respiră fiecare gospodărie reflectându-se în imaginea de ansamblu a localităţii: se munceşte serios pentru banii, chibzuiţi apoi la centimă, investindu-se în lucruri trainice, care fac cea mai bună reclamă unui adevărat gospodar. Primarul Marin Vintilă explică şi de unde vine această mentalitate sănătoasă: din perseverenţă şi comunicare.

Indiscutabil, Poiana Mare este una dintre cele mai mari şi bogate comune, nu numai din Dolj, chiar din ţară. Dacă mergi primăvara în localitate, dincolo de casele mari şi aranjate, îţi sar în ochi solariile, care împânzesc grădinile. Aproape că nu există proprietate care să nu aibă unul în curte. Din legumicultură se scot bani buni, dacă munca este tratată cu seriozitate. Aşa se întâmplă în Poiana Mare şi numai aşa îţi explici de unde au, totuşi, aceşti oameni gospodării atât de bine închegate. El însuşi energic şi pus pe treabă, primarul Marin Vintilă înţelege cel mai bine cât efort trebuie să depui ca să ajungi aici, iar pentru asta îşi laudă localnicii când vine vorba de muncă. “Nu doar că sunt oamenii pe care îi conduc, dar sunt printre cei mai harnici din zonă. Acum, primăvara, toţi muncesc la grădini, ies în câmp şi cultivă pământul. Îmi place că-i văd că au această dorinţă de a realiza ceva, de a-şi înfrumuseţa gospodăriile şi atunci muncesc şi eu cu ei, cot la cot, aici în primărie, pentru a le asigura condiţii de viaţă mai bune”, a mărturisit primarul Marin Vintilă.

Apă şi canalizare, de 15 milioane de euro

Pe cât de e întinsă şi îmbelşugată comuna, pe atât e de greu de condus. Primarul Marin Vintilă recunoaşte că e un lucru complicat, dar, totuşi, provocator pentru că “e plăcut să vezi cum comuna se modernizează de la un an la altul”. Punctul de interes este acum infrastructura localităţii. Chiar în acest an, autorităţile speră să pună ultima verigă, reţeaua de apă şi canalizare. Prin intermediul Masterplanului de apă, comuna va fi conectată la o reţea de alimentare, dar şi evacuare a apelor menajere pe o lungime de 60 de kilometri, care va ajunge până la limita satului Tunarii Noi, unde, pe viitor, se plănuieşte extinderea. Lucrarea de investiţii este cotată la suma de 15 milioane de euro. “Noi avem o rezervă la buget, de 4 miliarde de lei în acest an, pentru a asigura o parte din co-finanţare. Proiectul este în curs de licitare şi e posibil să fie implementat începând din acest an”, a mai spus Vintilă. În paralel, Primăria a demarat o lucrare la reţeaua de evacuare a apelor pluviale, construindu-se, printre altele, 10 poduri peste canalul colector şi peste 2.800 de podeţe în dreptul fiecărei gospodării.

Bliţ primar:

Cum reuşiţi să conduceţi comuna?

– Păi, fiecare se străduieşte să facă mai mult pentru comuna lui. Şi apoi mai sunt şi oamenii. De exemplu, anul trecut ei au muncit foarte mult şi a fost o perioadă bună pentru legumicultură. A fost şi 3 lei kilogramul de roşii. Îmi aduc aminte că eram în maşină şi ascultam la radio faptul că nu ştiu ce supermarket la Craiova vinde cu 2 lei şi ceva. Dar ale noastre sunt roşii adevărate, sunt bune.

Proiectele vă ajuta?

– De la începutul mandatului meu, din 2008, am depus 10-15 proiecte, dar, spre dezamăgirea mea, nu toate s-au materializat încă. Sunt semnale că se vor materializa.

Care e cel mai important de până acum?

– Ar fi centrul civic la care lucrăm. Am lărgit strada din centrul comunei pentru că era vizibilitate redusă şi se întâmplau multe accidente acolo. Am şi un drum agricol, pe care să circule toate utilajele din câmp. Am chemat oamenii şi i-am informat că, din partea de nord, va veni conducta de gaze dinspre Calafat şi au semnat contracte să le dea voie să intre pe terenul lor.

Există şi un mic secret?

– Dacă nu există comunicare, nu facem nimic. Dimineaţa, de exemplu, mă întâlnesc cu personalul, cei de la birou şi cei din câmp, şi stabilim care trebuie să plece pe utilaje. Dacă vorbim şi comunică, nu ne dăm unii palme la alţii, se rezolvă problemele, chiar se face treabă. Şi iarna noi ne-am făcut deszăpezirea singuri, am folosit utilajele pe care le avem în comună şi nu am avut nici o problemă. A fost mai greu la început, dar după aceea a mers.

Cea mai mare comună din ţară

Poiana Mare rămâne una dintre cele mai mari comune din România, cu 12.000 de locuitori. În timp ce alte localităţi din mediul rural îmbătrânesc vizibil, aici, susţin reprezentanţii autorităţii locale, fenomenul nu este chiar atât de accentuat. “Sunt şi la noi familii de tineri care pleacă peste hotare pentru a-şi face un rost în viaţă, dar rămân şi în comună destul de mulţi care au încredere că pot să-şi asigure veniturile din agricultură”, a declarat primarul comunei Poiana Mare, Marin Vintilă.

Fabrică de ulei în fosta unitate militară

Cel mai probabil, fabrica pentru prelucrarea culturilor de floarea-soarelui şi rapiţă va fucţiona începând de anul viitor. Primarul comunei, Marin Vintilă a discutat deja cu un investitor italian, care mai deţine o astfel de fabrică la Filiaşi. “Îi vom atribui prin concesiune clădirile în care se afla unitatea militară. Investitorul ar fi vrut să încheie contract cu oamenii încă de anul acesta, dar până la urmă, de comun acord, s-au hotărât să se meargă pe un an de probă”. În acest an, sunt cultivate 1.500 de hectare cu rapiţă şi floarea-soarelui, ceea ce înseamnă 10% din întreaga suprafaţă agricolă a comunei Poiana Mare.

Minim-record la preţul brânzei

Pentru că în comună sunt peste 20 de ciobani, la ultimul târg de săptămână, brânza a fost vândută la un preţ foarte mic. În timp ce în supermarketuri şi în pieţele din Craiova, brânza de oaie nu poate fi cumpărată cu mai puţin de 10-12 lei pe kilogram, la Poiana Mare s-a comercializat şi cu 4 lei pe kilogram. La un astfel de preţ şi vânzările au fost pe măsură.

15 mai, Sărbătoarea Salcâmului

La sfârşitul acestei săptămâni, locuitorii din Poiana Mare, şi nu numai, sunt invitaţi să petreacă la tradiţionala sărbătoare a salcâmului. Ca în fiecare an, petrecerea câmpenească va fi organizată în pădurea Ilaru, cum este cunoscută de localnici. Primarul comunei, Marin Vintilă a dezvăluit că atmosfera va fi întreţinută de un taraf, alcătuit din artişti populari din comunele învecinate.

Două cimitire noi

În localitate au fost amenajate două cimitire noi pentru comuna Poiana Mare şi satul Tunarii Vechi. Ambele se găsesc în afara comunei, fiind deja împrejmuite. “E un rău necesar şi trebuie să ne îngrijim şi de asta. Aveam două cimitire vechi, dar nu mai erau locuri. Am încercat să le extindem, dar nişte cetăţeni şi-au construit case şi am decis să găsim alte amplasamente”, a declarat primarul.

“Viitorul Poiana Mare” va avea şi bază sportivă

Echipa de fotbal din localitate, “Viitorul Poiana Mare”, va juca în curând meciurile de acasă pe o bază nou-nouţă. Potrivit primarului, 70% din construcţie este gata, iar pentru restul de 30%, care presupune finisaje şi montarea gradenelor, a fost lansată deja o a doua licitaţie. Se intenţionează ca lucrarea să se definitiveze în acest an.

Poiana Mare, grădina de legume a judeţului

Locuitorii din Poiana Mare se pregătesc să iasă pe piaţă cu cele mai bune roşii. Fiind recunoscuţi pentru calitatea tomatelor, localnicii au pus, în urmă cu trei-patru săptămâni, răsadurile în solarii şi, în curând, pieţele din Craiova şi din alte oraşe ale ţării, vor fi alimentate din plin. Pe lângă roşii, comuna va mai livra pieţelor arde, vinete, gogoşari şi castraveţi.

Centru de permanenţă, în comună

Poiana Mare este acoperită din punct de vedere al asistenţei medicale. În comună funcţionează, şapte cabinete de medicina familiei, dintre care cinci la Poiana Mare şi două la Tunarii Vechi. “Sunt nişte medici deosebiţi care îşi fac meseria cu prisosinţă”, a spus primarul. În plus, ca să le asigure locuitorilor accesul la medic în orice moment din zi şi din noapte, aici va funcţiona şi un centru de permanenţă.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

3 COMENTARII

  1. Stiati ca : In comuna Poiana Mare 99,99% din case sunt din pamant batut. Cand s-a construit comuna nu aparuse pe aici caramida si betonul.

  2. Nu am inteles, este cea mai mare comuna din tara sau nu?s Eu stiam ca este. Numarul de locuitori 12000 mi se pare mic, ca si suprafata agricola 15000 hectare, pentru cea mai mare comuna din tara. Din cate stiu s-a vrut ridicarea la rang de oras, dar locuitorii s-au opus din cauza ca se majorau impozitele. Haideti sa mergem sa ne alimentam cu branza. Spune in articol ca e odata pe saptamana, iei 10 kg si economisesti cel putin 50 de lei, drumul si iti mai si ramane ceva plus plimbarea.

Comments are closed.