Solicitările medicilor de a pleca din ţară s-au diminuat cu aproximativ 40% după creşterile salariale

0
219

Numărul de solicitări depuse la Colegiul Medicilor din România de către personalul medical care doreşte să profeseze în altă ţară s-a redus cu aproximativ 40% după măririle salariale. MS susţine că trebuie să fie luate şi alte măsuri pentru ca fenomenul să fie diminuat într-o proporţie mai mare.

“Una dintre măsurile care ar putea diminua libera circulaţie a medicilor, circulaţie pe care Ministerul Sănătăţii nu o poate opri, este creşterea salarială. Se pare că exodul medicilor s-a redus cu 40%. Această măsură poată să fie şi trebuie să fie completată şi de alte măsuri. Un salariat stă la locul de muncă nu numai pentru partea financiară, ci şi pentru condiţiile în care lucrează, măsuri care vizează locul de muncă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a făcut o serie de investiţii în unităţile sanitare, prin programe ale Băncii Mondiale, precizează reprezentantul instituţiei.

“S-au dotat spitalele Judeţene cu CT şi RMN, deci o aparatură medicală de înaltă specializare, va fi şi un program de dotare a spitalelor mici cu aparatură bazală pentru că medicii să poată să lucreze. Este foarte important să existe şi condiţii în care medicii să lucreze şi reabilitare, modernizarea unităţilor, astfel să îşi poată realiza meseria şi să renunţe în a se mai uita la spitalele din afara ţării”, a adăugat Oana Grigore.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a explicat că nu doar veniturile conduc la migraţia medicilor.

“Migraţia are două capete, ca un pod: unul este despre ce câştigă omul, ceea ce dobândeşte migrând în altă parte, iar celălalt este despre ceea ce pierde plecând. (…) Nu câştigurile materiale sunt pe primul loc în ceea ce priveşte motivarea de a migra, ci şi posibilitatea de creştere în profesie, respectul, poziţia socială a medicului în societate, o concordanţă între visurile tânărului medic, care atrunci când a intrat la facultatea şi-a dorit să facă ceva şi ceea ce a obţinut după ce şi-a terminat studiile”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Borcean.

Potrivit ultimelor date centralizate de Colegiului Medicilor din România, sunt peste 14.000 de cadre medicale care profesează în afara graniţelor.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi medici români preferă să profeseze în Franţa (328), Marea Britanie (250) şi Germania (168). De asemennea, mulţi sunt interesaţi şi de ţări precum Emiratele Arabe, Suedia, Irlanda sau Spania. (Sursa: Mediafax)