Marea Britanie începe verificarea datelor pasagerilor care părăsesc teritoriul său

0
325

 Datele tuturor pasagerilor care părăsesc Marea Britanie vor fi înregistrate şi predate Ministerului de Interne în conformitate cu un plan privind controlul imigraţiei, anunţat de Guvern în urmă cu doi ani şi intrat în vigoare miercuri.

         Guvernul susţine că aceste măsuri sunt necesare pentru combarea imigraţiei ilegale şi vor cauza “cât mai puţine perturbări posibile”. În prima lună vor fi scanate toate paşapoartele, dar doar 25 la sută dintre ele vor fi verificate pentru a se asigura că datele sunt reale. După o lună vor fi verificate 50 la sută, iar până la jumătatea lui iunie 100 la sută, relatează BBC News Online. Vor fi colectate date de la toţi pasagerii care părăsesc Marea Britanie, fie că folosesc rute aeriene, martitime sau feroviare. Guvernul susţine că verificările sunt un instrument pentru imigraţie, oferind indicii dacă străinii părăsesc Marea Britanie atunci când ar trebui. El susţine că datele vor “îmbunătăţi abilitatea de a identifica şi a restrânge rutele migratorii şi vizele cele mai vulnerabile la abuz”. Acestea vor ajuta, de asemenea, serviciile de securitate să “urmărească infractorii şi teroriştii cunoscuţi sau suspecţi”.

          Întrebat ce efect va avea asupra pasagerilor, John Keefe, director de Afaceri Publice la Eurotunnel UK, care gestionează şi operează tunelul prin Canalul Mânecii, a declarat că nu sunt aşteptate cozi de aşteptare lungi. Un purtător de cuvânt al P&O Ferries a declarat că firma speră ca tranziţia la noul sistem să se facă fluid. Noile reguli sunt aplicate în conformitate cu legea imigraţiei din 2014. Sistemul de informaţii prealabile privind pasagerii, introdus în 2004, oferă Guvernului informaţii despre pasagerii care intră sau ies din Marea Britanie pe cale aeriană, în timp ce verificarea ieşirilor înseamnă că vor fi strânse informaţii despre persoanele care părăsesc ţara prin orice mijloc de transport comercial. Persoanele care ajung în Marea Britanie sunt în continuare verificate.