Proiecte editoriale finanţate de Ministerul Culturii cu 2,5 milioane de lei

0
120

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, a lansat sesiunea anuală de finanţare pentru proiecte editoriale pe 2013, având un fond disponibil de 2,5 milioane de lei şi oferind finanţare pentru cărţi, reviste şi publicaţii culturale, inclusiv cele care apar online.

AFCN acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte editoriale, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 15 noiembrie 2013. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă oferită de AFCN anul acesta este de 2,5 milioane de lei, potrivit unui anunţ al instituţiei. Ariile unde se pot înscrie proiecte editorial şi sumele disponibile sunt: carte (1.425.000 de lei), reviste (475.000 lei), publicaţii (237.500 lei), proiecte noile media – inclusiv online (237.500 lei). Pentru contestaţiile care vor fi depuse este rezervată suma de 125.000 de lei.

Priorităţile strategice ale AFCN stabilite de Consiliul Administraţiei pentru perioada acestui an sunt: ediţii critice şi titluri de referinţă, inclusiv în cadrul proiectelor multianuale; debut; publicaţii specializate, de nişă; teme care se referă la diversitatea culturală. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect editorial, format din maximum 10 titluri, este de 50.000 de lei. Perioada de înscriere a proiectelor editoriale este 5 aprilie – 4 mai, termenul-limită de înscriere a proiectelor fiind 4 mai, ora 16.00. Solicitările se pot înscrie pe site-ul www.afcn.ro, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 11 iulie.

La concurs pot participa editurile şi redacţiile publicaţiilor de cultură, persoanele juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale (organizaţii nonguvernamentale, SRL-uri) şi persoanele juridice de drept public (instituţii publice care derulează proiecte editoriale). Documentele necesare înscrierii de proiecte editoriale în concurs sunt disponibile pe pagina www.afcn.ro, la secţiunea Finanţări proiecte editoriale. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă oferită de AFCN anul acesta este în scădere faţă de anul trecut, când a fost de 3.781.000 lei.

 

AFCN, o instituţie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii, a fost înfiinţată în 2005, cu misiunea de a sprijini, prin concursurile de finanţare pe care le organizează, instituţiile şi organizaţiile culturale. AFCN organizează anual două sesiuni de finanţare, prin concurs, a unor proiecte culturale şi, respectiv, editoriale.