Târgul de Turism al Olteniei, ediția a V-a

0
1004

Timp de trei zile, în perioada 6-8 martie 2020, la Centrul Multifuncțional din Craiova, a avut loc Târgul de Turism al Olteniei. Acesta a dorit promovarea zonelor de atracție turistica și a serviciilor din acesta regiune a Romaniei, dar și organizarea de conferințe și dezbateri cu subiecte ce țin de dezvoltarea turismului regional.

Expozantii prezenți au promovat: turismul cultural, rural sau de business, turismul de tratament, turismul medical, destinațiile exotice, croazierele și turismul de aventură. Din ofertele companiilor prezente la targ nu au lipsit asigurarile medicale și de călătorie, organizările de evenimente private și corporate, precum și accesoriile și gadget-urile necesare în orice călătorie.

Craiovenii aleg litoralul românesc

   Târgul de Turism al Olteniei  a fost organizat de către PS Multiservices și a reunit în special expozanți din regiunea Olteniei, dar totodată, au fost prezenți expozanți din întreaga țară și din străinatate. Unul dintre standurile la care s-au oprit craiovenii a fost cel al agenției de turism DuoTravel. „Oferta pentru ediția din acest an a fost foarte diversificară, am avut absolut toate pachetele pe care și le poate dori cineva, de la croaziere, până la cazare individuală și bilete de avion. Pentru cei care voiau să ajungă anul acesta pe litoral am avut oferte foarte multe, iar surprinzător am avut foarte multe cereri pentru locații din țara noastră. Cea mai mică sumă pe care un om a cheltuit-o a pornit de la câteva sute de lei pe sejur. Cele mai căutate locații au fost Grecia și Turcia, dar anul acesta balanța înclină către Turcia”, a spus Ramona Manda, expozant. Tot ea, a informat publicul că este important să cunoască ofertele agențiilor de turism, chiar dacă nu intenționează să cumere o vacanță.

Ieri vizitator, astăzi expozant

        „Este prima dată când venim la târg ca expozanți, până acum am fost vizitatori. Am adus în atenția vizitatorilor mobilă pictată cu motive tradiționale oltenești: scaune, mese, cutiuțe de bijuterii. La aceste obiecte le-am dat o denumire specială, dar și o poveste. Conceptul acesta a pornit de la inițiativa reînvierii tradiției din zona noastră. Am primit sprijinul celor de la Muzeul Olteniei, am studiat simbolistica motivelor o jumătate de an, ca după să începem să realizăm obiectele prezente la acest stand.”, a spus Adelina Neagoe, expozant la standul „Zestrea Oltenească”. Aceasta mai spune că cele mai bine primite au fost: lăzile de zestre, scaunele cu spătar, mesele, noptierele și etajerele. Tot ea mai spune că prețurile au variat între 45 lei și 2.350 lei.

 

Cufăr Oltenesc

Ladă de zestre

(Cutie cu capac plisabil)

Dimensiuni(cm) – 45×28, 5×21(LxlxH)

Cufărașul fermecat

În strai mândru s-a-mbrăcat,

Din ii, scoarțe și chilime

Dar de suflet pentru tine

 

Obiecte meșteșugite în lemn, create cu dragoste și atenție la detalii, pictate în întregime manual cu motive tradiționale oltenești. Rotunde ca trunchiurile copacilor, ca discul solar rostogolindu-se în tăria cerului, înfipte energic în pământ cu toate cele trei picioare amintind de Sfânta Treime, scaunele și masa te îmbie să șezi, să hodini bătrânește la un pahar de vorbă și de vin bun… Precum cărămizile cerului, cutii de lemn verticale dau vinului tau haină de sărbătoare să-l apere de deochi până la nobila degustare…Cu drag de meșteșug și artă, Cristina Gheorghe

Atelier de olărit și modelaj de ceramică pentru copii

      Tot la Târgul de Turism al Oltenei, standul cu obiecte din lut și ceramică decorativă a atras atenția părinților și a bunicilor care au primit obiecte realizate de copii, respectiv nepoții lor.

„Am venit cu ceramica de Horezu, ea fiind și patrimoniu UNESCO. Meșterul popular, Mihai Pâscu a făcut demonstrații aici și a invitat publicul să învețe cum se realizeză piesele ceramice. Motivele pe care le-am avut pictate au fost: pomul, șarpele, cocoșul. Culorile sunt naturale, extrase din pământ, iar procesul de realizare durează o lună de zile.”, a afirmat Elena Olaru, expozant în cadrul târgului.

6 săculeți – 10 lei

       „Jucării, cadouri, săculețe cu sare de baie, uleiuri, săpunuri, creme, toate cu lavandă. Am avut foarte multe oferte la standul nostru, una dintre ele ar fi că la achiziționarea a 6 săculeți, cumpărătorul a scos din buzunar 10 lei. Cele mai mari prețuri pe care le-am avut au fost cele ale păpușilor cusute manual. Spre exemplu, 200 de lei a fost o pisicuța cu flori pe cap, pe rochie, cu bluziță și botoșei lucrate, materialele fiind de foarte bună calitate”, a zis Marcela Șerbănescu, expozant.

Degustări la ediția 2020

          La standul județului Vâlcea, participanții au găsit o multitudine de materiale de informare și promovare turistică despre stațiunile balneoclimaterice, despre obiceiurile și tradițiile acestui loc, dar și degustări de vin, dulceață, mămăligă și nu numai. „Am venit și cu o replică a culei bujorenilor de la Muzeul Satului din Râmnicul Vâlcea, un important obiectiv turistic din zonă ce se bucură de prezența din ce în ce mai mare a vizitatorilor”, a spus Monica Gheorghiu, un alt expozant din cadrul Târgului de Turism al Olteniei.

Tradiție din mama-n fiică

         Pe Iulia Albadi am întâlnit-o la standul cu dulceață de la bunica. Ea spune că tot ce au găsit craiovenii la standul ei au fost realizate de către ea și de fiicele ei. Mai mult decât atât, ea mărturisește că își dă seama că iubitorii de dulceață din anii trecuți au venit și în acest an. „Toți cei care vin au parte de oferte. La trei produse a câte 15 lei bucata, vizitatorii târgului au plătit 40 de lei. Gemul l-am dat chiar și cu 10 lei. Aici, am avut dulceață, gem, borcane cu murături, prune uscate, hrean, borcane cu zacuscă de casă, ardei iute, miez de nucă, dar și borcane de sfeclă”, a adăugat aceasta.

Târgul de Turism al Olteniei a devenit deja o tradiţie, el fiind cel mai mare eveniment dedicat turismului  din regiunea  Olteniei ce se adresează persoanelor în căutare de vacanţe în noi destinaţii, pe care să le rezerve la preţuri avantajoase.