Programul „Masă caldă pentru elevi” nu poate fi pus, deocamdată, în aplicare

0
969

Copii din toată ţara aşteaptă, încă, să primească o masă caldă, la şcoală, conform programului „Masă caldă pentru elevi”, conform căruia, în acest an, sunt cuprinse 150 de unităţi de învăţământ, la nivel naţional. În Dolj, fac parte din proiect trei instituţii şcolare: Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bârca, Şcoala Gimnazială din Sadova şi Liceul Tehnologic „Constantin Nicolăescu – Plopşor” din Pleniţa. Din păcate, până în prezent, nu poate fi pus în practică proiectul, deoarece nu au apărut normele metodologice şi, în consecinţă, primăriile nu au banii disponibili pentru a demara licitaţiile.

Proiectul este unul bine stabilit, care poate da o şansă elevilor, mai ales celor proveniţi din familii  defavorizate economic, dar, din păcate, este numai pe hârtie, nici până acum copiii neprimind hrana caldă promisă. Toată lumea stă în aşteptare, până când vor fi publicate normele metodologice. Primăriile sunt legate, actualmente, de mâini şi de picioare, neputând aloca bani din buget pentru demararea licitaţiilor şi, implicit, pentru acordarea masei calde. Până când vor fi clarificate lucrurile copiii vor primi tot corn, lapte, mere, sandwich-uri, etc.

Managerii din Dolj, la unison: aşteptăm normele metodologice

         În Dolj, sunt trei unităţi şcolare prinse în proiect, dar managerii acestora sunt la unison în declaraţii: „aşteptăm normele metodologice”. Directorul Liceului Teoretic „Adrian Păunescu” din Bârca, prof.  Petre Dumitru, unitate care a făcut parte din proiect şi anterior extinderii numărului de şcoli, este cât se poate de realist şi are şi o doză de umor: „Ce să mai vorbim?! Noi nu ştim nici cine este ministru de finanţe. Revenind, nu putem face nimic, până când nu apar normele metodologice, iar primăria, în calitatea sa de ordonator principal de credite, nu poate demara licitaţia. Vom merge pe lapte şi corn, aşa cum a fost şi până acum”.

La rândul său, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Nicolăescu – Plopşor” din Pleniţa, prof.  Ileana Iacob, a precizat: „Nu au intrat, deocamdată, banii în cont, deoarece nu au fost publicate normele metodologice. Acestea trebuie să apară la 30 de zile de la publicarea, în Monitorul Oficial, a Ordonanţei de Urgenţă care statutează acest program. Ar mai fi câteva zile până atunci. Anul trecut, au primit un sandwich. Cei din clasele I – VIII primesc lapte, corn, biscuiţi sau măr. Masa caldă este pentru toate ciclurile noastre de învăţământ, inclusiv pentru liceu şi şcoala profesională. Avem 600 de elevi care sunt în aşteptare”.

Situaţie similară şi la Şcoala Gimnazială din Sadova, după cum spune prof.  Angela Călugărescu, managerul unităţii: „Suntem în aceeaşi situaţie ca şi colegii noştri din Bârca şi Pleniţa. Nu ne rămâne decât să aşteptăm. Până la sosirea fondurilor, vom merge tot pe lapte, corn, măr”. Un proiect benefic, „Masă caldă pentru elevi”, care riscă să nu poată fi pus în aplicare, din cauza unor motive ce ţin mai degrabă de lupta politică, una care, deja, a depăşit cadrul normalităţii. Iar cei care pierd sunt, în primul rând, elevii.