Cele două „mărţişoare” de milioane de euro ale craiovenilor

0
498

Toţi consilierii municipali au fost de acord, ieri, să sprijine două proiecte importante pentru Craiova: reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” – cu fonduri de la bugetul de stat, prin programul Centenar, şi construirea Spitalului Regional – de către CNI. În proiectul Colegiului, intră şi reabilitarea şi dotarea adecvată a Operei Române Craiova, iar în cel al spitalului – construirea de locuinţe de serviciu pentru medici, prin intermediul ANL.

Cele două proiecte au fost aprobate cu unanimitate de voturi, inclusiv de consilierii PNL. După momentul votului, liberalii au ţinut să sublinieze, totuşi, că s-a ajuns până aici cu ambele proiecte şi datorită lor, a consilierilor PNL şi a partidului pe care-l reprezintă. «Salutăm faptul că, în sfârşit, se fac demersuri reale pentru reabilitarea Colegiului „Carol I”. Dar rămânem cu un gust amar deoarece considerăm că am fost amăgiţi, în toţi aceşti ani în care am vorbit despre acest proiect. Administraţia recunoaşte că nu existau, de fapt, posibilităţi financiare de a reabilita acest colegiu decât cu sprijinul CNI. Până la urmă, rămânem cu o realizare pentru Craiova pe care o susţinem şi ne bucurăm că s-a ţinut cont de insistenţele şi iniţiativele grupului PNL», a spus consilierul liberal, Flavius Sirop.

În ceea ce priveşte Spitalul Regional, liberalul Flavius Sirop a afirmat că s-a pus umărul şi la acest proiect întrucât a fost iniţiat, de fapt, într-o guvernare susţinută de PNL. „Consilierii liberali vor susţine toate demersurile legate de spitalul regional, mai ales că acest proiect a fost iniţiat într-o guvernare susţinută de PNL”, a spus Sirop. Acesta a atras atenţia să nu se producă erori în gestionarea proiectului: „De la nivelul nostru mic, să ne asigurăm că nu există nici un fel de eroare, nici o zi de întârziere care să ducă la eventuala eşuare a acestui proiect”.

18 milioane de euro ar costa investiţia de la Colegiul „Carol I”

Mihail Genoiu

Primarul Mihail Genoiu a prezentat cele două proiecte ca „două mărţişoare frumoase pentru Craiova”, apoi a pus reabilitarea Colegiului „Carol I” şi a Operei Române Craiova în dreptul realizărilor parlamentarilor PSD de Dolj. „Colegiul este meritul parlamentarilor de Dolj care s-au zbătut ca acest obiectiv să fie prins în programul de guvernare”. În al doilea rând, o contribuţie în realizarea proiectului a avut-o, în opinia primarului, şi aparatul executiv din primărie „care s-a mişcat repede şi a dus toate materialele necesare la CNI, în aşa fel încât solicitarea de transfer a obiectivului către această companie s-a transmis foarte repede”.

În conferinţa de presă de după şedinţă, primarul Mihail Genoiu a venit cu detalii în plus despre derularea acestui proiect. Acesta a spus că există deja un studiu de fezabilitate (SF), dar că acesta trebuie reactualizat, întrucât, în toamna lui 2016, au intervenit unele modificări cerute de reprezentanţii ISU. „Au fost făcute nişte modificări cerute de ISU şi, din această cauză, am solicitat CNI să facă o actualizare a SF-ului. După aceea, va fi scoasă la licitaţie proiectarea şi execuţia atât a Operei, cât şi a Colegiului, deoarece este o clădire comună, care nu poate fi separată”. Potrivit primarului, proiectul prevede reabilitarea atât a structurii de rezistenţă, cât şi a arhitecturii, iar la Opera Română sunt incluse şi toate dotările legate de funcţionalitatea instituţiei de cultură. „Este o lucrare grea, foarte complicată, care va fi monitorizată în permanenţă de Ministerul Culturii, fiind vorba de un monument istoric”, a apreciat Genoiu. Acesta a precizat că valoarea investiţiei, evidenţiată în SF-ul actual, este de 18 milioane de euro, dar că se aşteaptă să apară diferenţe în urma reactualizării. Termenul de execuţie iniţial era de 2 ani şi jumătate, dar, autorităţile spun că şi acesta se va revizui.

Un spital pe 27 de hectare şi locuinţe de serviciu pentru medici

În privinţa Spitalului Regional Craiova, primarul a ţinut să-i asigure pe consilieri că lucrurile au intrat pe un făgaş „foarte clar”. „La ora aceasta, Spitalul Regional Craiova este o certitudine, se va construi. Primăria Craiova s-a angajat ca, în această perioadă, să realizeze PUZ-ul oraşului, care prevede construirea acestui spital”. După ce a trecut în revistă căutările anterioare de teren, Genoiu a spus că a rămas bătut în cuie un amplasament pe 27 de hectare, vizavi de strada Prelungirea Teilor, cu ieşire directă la Centura de Nord a Craiovei. Zilele următoare, se aşteaptă ca, printr-o hotărâre de guvern, să mai fie transferate încă 9 hectare, pentru a se întregi toată suprafaţa. „În perioada următoare, vom fi puşi în contact cu proiectanţii, firma Jaspers care derulează stadiile anterioare execuţiei, şi vom putea să vedem ce înseamnă contribuţia noastră legată de utilităţi şi celelalte lucruri care ţin de primărie”.

Săptămâna trecută, autorităţile au purtat o discuţie şi cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în vederea construirii de locuinţe de serviciu pentru medicii care vor deservi acest spital.