Arena Băniei, peste Wanda Metropolitan

0
373

„Ion Oblemenco” a fost plasat pe locul 4 în lume de arhitecţii concursului „Stadionul anului”, inclusiv înaintea arenei din Madrid, care va găzdui finala Champions League de anul viitor

Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova a fost plasat pe locul 4 în clasamentul celor mai bune arene inaugurate în 2017 în lume, de către juriul concursului organizat de stadiumdb.com. Arena din Bănie, care a costat aproximativ 55 de milioane de euro, a fost notată de juriul de arhitecţi cu 2,68 puncte pentru valoarea arhitecturală, 3 puncte pentru funcţionalitate şi 1,3 puncte pentru inovaţie, în total 6,98 puncte, cu care a depăşit Wanda Metropolitan, stadionul pe care evoluează Atletico Madrid şi cel care va găzdui finala de anul viitor a Champions League. Cel mai bun stadion, cu 7,84 puncte, a fost desemnat „Lujniki” din Moscova, a cărui refacere din temelii a costat 350 de milioane de euro şi care va găzdui finala Campionatului Mondial din vara aceasta. Pe locul 2, cu 7,24 puncte, a fost „U Arena” din Paris, care a costat 360 de milioane de euro, iar pe locul 3, cu 7,12 puncte, s-a clasat „Mercedes Benz Arena din Atlanta, care a costat 1,7 miliarde de dolari.

La concursul “Stadionul Anului” au fost acceptate iniţial 40 de stadioane terminate şi inaugurate anul trecut, apoi au rămas 27 şi în cele din urmă doar 10. În clasamentul întocmit după voturile publicului, arena din Bănie s-a clasat pe locul 16.

CNI pretinde că terenul a fost îngrijit cum trebuie

După ce terenul noii arene din Bănie a fost criticat de toată lumea, în special de jucătorii Universităţii şi de antrenorul Devis Mangia, Compania Naţională de Investiţii a emis un comunicat prin care anunţă că a făcut toate demersurile pentru ca suprafaţa de joc să se prezinte în condiţii bune. Ciudat, fiindcă vedem cu toţii în ce condiţii se prezintă terenul.

„Având în vedere numeroasele articole apărute în presă privind situaţia gazonului pe stadionul “Ion Oblemenco”, facem următoarele precizări: – Gazonul a fost montat în toamna anului 2017. Ulterior instalării acestuia, suprafaţa de joc a întrunit, în urma testării cu aparatură omologată FIFA/UEFA, un punctaj suficient încât să ajungă la categoria D, categoria E fiind maximul posibil.
– Structura constructivă a suprafeţei de joc din gazon natural respectă proiectul şi standardele europene FIFA/UEFA pentru terenuri de iarbă naturală şi condiţiile EURO 2020, conform specificaţiilor contractuale asumate. În scopul asigurării mentenanţei, cât şi a utilizării optime a instalaţiei de fotosinteză, constructorul a încheiat un contract de asistenţă tehnică, cu societatea SGL B.V. din Olanda, mentenanţă asigurată printr-un soft specializat. Precizăm faptul că acestă societate are sub supraveghere stadioane de renume din Europa, ca de exemplu: Allianz Arena, Borusia Dortmund, Paris Saint Germain, Menchester City, şi nu numai. – Pentru monitorizarea gazonului de pe stadion sunt montaţi senzori şi camere de supraveghere, care urmăresc temperatura, umiditatea, expunerea la razele solare ale gazonului. Pe baza informaţiilor primite se stabileşte un program de mentenanţă inclusiv a utilizării optime a lămpilor de fotosinteză. Astfel, utilizarea acestora se face profesionist, după un program bine stabilit rezultat atât din informaţiile colectate din senzori cât şi funcţie de condiţiile meteo. Săptămânal se primesc de la societatea din Olanda rapoarte cu parametrii agro-tehnici care sunt variabili în condiţiile de exploatare a oricărei suprafeţe de joc din gazon natural. Menţionăm că în ultima perioadă de pauză competiţională au fost efectuate şi alte operaţiuni legate de mentenanţa gazonului”, anunţă CNI.