8 Martie, cu mesaj puternic pentru apărarea familiei tradiţionale

0
498

Ziua de 8 Martie a fost aleasă special de Coaliţia pentru Familie pentru a transmite, la Craiova, un mesaj simbolic: familia tradiţională trebuie apărată şi consolidată. Fără să intre în detalii de ordin religios, care ar fi foarte multe în acest sens, iniţiatorii referendumului pentru revizuirea articolului 48 din Constituţie spun că, în mod firesc, copilul se naşte într-o familie formată dintr-un bărbat şi o femeie. Întâlnirea a avut loc, ieri, la Centrul de Restaurare a Mitropoliei Oltenia. 

Articolul 48 din Constituţia României spune aşa: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

Coaliţia pentru Familie, alcătuită din mai multe asociaţii la nivel naţional, susţine că textul acesta este ambiguu şi a declanşat o iniţiativă cetăţenească pentru revizuirea sa. „Acest grup de iniţiativă propune un proiect de lege pentru modificarea termenului „soţi”, care este ambiguu, şi precizarea în mod expres „căsătoria să fie între un bărbat şi o femeie”. Scopul acestui demers este protejarea familiei tradiţionale. O altă motivaţie este şi problema demografică. Suntem într-un trend descendent. În 2000, populaţia era de 20 milioane şi se estimează că în 2100 vom ajunge la 10,7 milioane. Copiii născuţi în afara căsătoriei sunt de 30%. Ca să nu mai vorbim că, în România, este o cutumă socială în ceea ce priveşte căsătoria. Ne aflăm pe locul 5 în UE în ceea ce priveşte numărul de căsătorii, deci românii au această înclinaţie, prin firea lor, de a se căsători”, a explicat Mihai Constantinescu, lector la Universitatea din Craiova şi preşedintele comitetului de implementare din judeţul Dolj.

S-au strâns 2,3 milioane de semnături

Cum revizuirea se referă la un articol din Constituţie, acest lucru este posibil doar printr-un referendum. Coaliţia pentru Familie a început să strângă semnături, care au ajuns la 2,3 milioane de semnături, de cinci ori peste cele 500.000 de semnături, câte le prevede legea pentru acest demers. „Noi dorim să strângem cât mai multe semnături pentru că acesta trebuie să fie un semnal la nivelul conştiinţei general şi la nivelul clasei politice că românii conştientizează importanţa familiei”, a precizat Mihai Constantinescu.

Judeţele au intrat în cascadă, numărul minim pentru fiecare judeţ fiind de 20.000. Doljul şi Gorjul sunt printre ultimele intrate în acest proces, iar până acum, din Dolj, s-au strâns 79.000 de semnături.

În aprilie se va încheia procesul de strângere de semnături şi, după ce vor fi verificate datele de identitate de către fiecare primărie, vor fi trimise Parlamentului României, cu propunerea ca referendumul pentru revizuirea articolului 48 din Constituţie să fie organizat odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

„Nu este vorba de discriminare”

Iniţiatorii spun că demersul are sprijinul tuturor celor 18 culte recunoscute în România şi se bazează pe Legea nr. 189/1999, fiind înregistrat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 883/25 noiembrie 2015.

„Probabil că sunt voci care contestă acest demers. Nu este vorba de discriminare, pentru că persoanele homosexuale pot exista. Noi le permitem existenţa, dar este prea mult o căsătorie. Ei încearcă o legalizare a parteneriatului civil întrucât au privit ce s-a întâmplat în întreaga lume, că acesta a fost un preambul al legalizării căsătoriei. Dorim să intervenim la momentul oportun pentru acest lucru. Personal, am rămas surprins că, în Grecia, care este o ţară creştină, prin excelenţă ortodoxă, s-au legalizat parteneriatele creştine între persoane de acelaşi sex. S-a făcut asta nu neapărat cu acordul poporului, cu acordul credincioşilor, ci numai cu acordul puterii politice”, a mai arătat Mihai Constantinescu.

13 ţări din UE au legalizat deja căsătoria între persoane de acelaşi sex

Cifrele spun că 18 ţări din întreaga lume au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dintre care 13 dintre ele se află în UE. Olanda a dat tonul în 2001, deopotrivă cu adopţia de copii, Belgia în 2003, iar în 2006 – adopţia de copii, Spania – în 2005, cu tot cu adopţia de copii. Norvegia şi Suedia 2009, ultima după ce legalizase adopţia de copii în 2003, Portugalia în 2010, dar fără adopţia de copii deocamdată. Islanda în 2010, cu adopţie de copii în 2006; Danemarca în 2012 – dar a legalizat aceste parteneriate în 1989; Franţa în 2013, Anglia – în 2013, Scoţia – în 2014, Luxemburg – în 2015, Finlanda – în 2014.

„Văzând acest trend, este normal ca, într-o ţară majoritar ortodoxă ca România, să ne motiveze un astfel de demers întrucât familia este făcută pentru copil şi nu copilul pentru familie. Copilul se naşte într-o familie formată dintr-un bărbat şi o femeie. Este inadmisibil, din punct de vedere moral – este vorba de ordinea creaţiei – ca un copil să se nască dintr-o femeie-surogat ca apoi să fie adoptat, prin lege, de o familie de homosexuali. Sau ca într-un cuplu de lesbiene, ea să aibă o relaţie cu un bărbat, să aibă un copil, dar copilul, prin lege, să aparţină acelui cuplu de lesbiene. În Vechiul Testament, astfel de acte homosexuale erau pedepsite cu moartea”.

La polul opus, un exemplu de urmat este cel al Sloveniei, care a respins, prin referendum, căsătoria persoanelor de acelaşi sex.