Concursul „Emil Racoviţă”, pe ultima sută de metri la înscrieri

0
132

Concursul Naţional Interşcolar „Emil Racoviţă” a reuşit să stârnească interesul instituţiilor şcolare din întreaga ţară. Peste 600 de elevi din 29 de judeţe şi municipiul Bucureşti s-au înscris deja în concurs. Ei vor concura pentru a câştiga cele cinci laboratoare de informatică cu 135 de calculatoare, cărţi, reviste şi vizite gratuite la Muzeul de Geologie. Echipele de elevi şi profesori care nu s-au înscris încă o pot face până pe 11 martie.

Lansat pe 13 februarie de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), concursul este destinat instituţiilor din învăţământul preuniversitar. Pot participa la concurs echipe de elevi şi profesori de la şcoli şi licee din mediul urban şi rural. Concursul urmăreşte să evidenţieze atât cunoştinţele elevilor despre teoria evoluţiei, cât şi calităţile creative ale acestora.

Grupurile participante trebuie să realizeze un material expoziţional care să acopere cel puţin următoarele subiecte: istoria elaborării teoriei evoluţiei şi contribuţia lui Charles Darwin, principalele elemente ale teoriei, dovezile ştiinţifice care o validează (atât cele descrise iniţial de către Darwin, cât şi cele descoperite ulterior), descrierea evoluţiei omului şi a cel puţin încă unui organism viu, importanţa teoriei evoluţiei în cadrul biologiei, implicaţii directe ale teoriei evoluţiei în viaţa de zi cu zi.

Criteriile de departajare

Criteriile de jurizare includ coerenţa şi atractivitatea prezentării, acurateţea ştiinţifică, gradul de adecvare a comunicării în raport cu elevii de gimnaziu şi de liceu, modalităţile de diseminare a informaţiilor în rândul elevilor, dar şi implicare  elevilor şi abordarea multidisciplinară.

„Complexitatea multidisciplinară a evoluţionismului îndeamnă dascălii să folosească intensiv internetul în procesul de predare. Astfel, ne aşteptăm ca echipele participante să includă în proiectele lor modalităţi cât mai puternice de popularizare online a argumentaţiei din materialele expoziţionale”, a declarat Atila Nyerges, preşedintele ASUR

Formularul de înscriere şi regulamentul complet al concursului sunt disponibile pe siteul www.darwinday.ro