Evreii craioveni au sărbătorit Purimul

0
282

Comunitatea evreiască din Craiova a fost miercuri seară în sărbătoare. Evreii au celebrat Purimul sau sărbătoarea veseliei, aşa cum mai este cunoscută. 

 Respectând tradiţia, câteva zeci de membri ai comunităţii, dar şi invitaţi speciali, au fost prezenţi la sinagoga din Craiova pentru a celebra aşa cum se cuvine această sărbătoare. Purimul de la Craiova a debutat cu o scurtă lecţie de istorie susţinută de prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova, care a ţinut să vorbească despre semnificaţiile acestei sărbători. Apoi, evreii craioveni au spus rugăciuni şi s-au adunat în jurul mesei festive de pe care nu au lipsit bucatele tradiţionale.

Atmosfera de bucurie, mesele organizate în familie sau în cadrul întregii comunităţi, carnavalurile, cadourile şi bucatele tradiţionale sunt cele care fac din Purim o sărbătoare aparte. Din punct de vedere al semnificaţiei, Purimul comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic după execuţia lui Haman şi în urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman. Sărbătoarea este celebrată în fiecare an în funcţie de calendarul ebraic la a 14-a zi lunii de ebraice. Conform tradiţiei evreieşti, cu această ocazie se oferă cadouri simbolice între cei apropiaţi. De pe masa de Purim nu trebuie să lipsească prăjiturile de diferite forme.

„Este un moment în care încercăm să evocăm evenimente care s-au derulat în urmă cu mai bine de 2.500 de ani. Este o sărbătoare a bucuriei, a veseliei. În marile oraşe se organizează carnavaluri, copiii şi adulţii poartă măşti. Cu această ocazie, ţinând cont că se celebrează şi venirea primăverii, pe masă se pun fructe – smochine şi citrice – şi prăjiturele speciale”, a explicat prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova.