Teza de licenţă susţinută de Titu Maiorescu, la Paris, în 1861, achiziţionată, prin licitaţie publică, de Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucureşti

0
330

Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucureşti a achiziționat , prin licitație publică, teza de licență în Drept a lui Titu Maiorescu, susținută la Universitatea din Paris în 1861. Exemplarul original face parte din ediția publicată obligatoriu în cadrul susținerii examenului de licență conform regulamentului prestigioasei Universități și cuprinde corecturile și adăugirile olografe ale autorului. Volumul este într-o stare bună de conservare în ciuda trecerii a 162 de ani de la tipărirea sa.

Sub directa îndrumare a tatălui său, Ion Maiorescu, Titu Maiorescu și-a făcut din propria educație un scop major, pe care l-a urmărit și l-a îndeplinit cu o tenacitate exemplară și un pragmatism academic ieșit din comun, frecventând școli și universități de prestigiu ale Europei. După absolvirea Academiei Theresianum din Viena ca șef de promoție, s-a înscris la Universitatea din Berlin și a obținut doctoratul în Filosofie la Universitatea din Giessen, cu titlul Magna Cum Laude. În anul 1860, și-a susținut teza de licență în Litere și Filosofie la Sorbona, iar în 1861, a obținut licența în Drept la Universitatea din Paris. Teza de licență în Drept, cu tema „Du régime dotal”, susținută, după cum stă scris pe copertă : „joi, 28 noiembrie 1861, la orele 2, de către Titu-Liviu Maiorescu, licențiat în Litere, Membru corespondent al Societății Filosofice din Berlin, născut la Craiova (Principatele Unite)”, constituie un moment important al formării marelui om de cultură. Titu Maiorescu a fost o personalitate strălucită a spațiului românesc, care a întrunit o serie de ipostaze fundamentale într-o carieră desfășurată pe mai multe planuri: profesor universitar, rector, filosof, jurist, avocat, scriitor, academician, om politic (prim ministru, ministru de externe, ministru al instrucțiunii publice, președintele Partidului Conservator), director de gazetă (Timpul), fondator al Junimii și director al revistei Convorbiri literare, critic literar, mentor cultural. Prin rolul pe care l-a jucat în epocă și contribuția pe care a avut-o la edificarea României, Titu Maiorescu este considerat fondatorul culturii și civilizației românești moderne. “Pentru Universitatea “Titu Maiorescu” din București, achiziționarea tezei de licență a ctitorului Junimii constituie un act academic și cultural de o înaltă valoare simbolică. Lucrarea reprezintă o mărturie a rolului pe care l-a jucat educația academică de elită în formarea marelui om de cultură. Prezența lucrării originale în portofoliul Universității situate sub patronajul spiritual al lui Titu Maiorescu are un sens exemplar pentru generațiile prezente și viitoare de studenți, pentru care ilustrul fondator trebuie să fie un reper spiritual și moral. Teza de licență va fi expusă permanent publicului într-un spațiu special amenajat”, se precizează într-un comunicat al Universităţii “Titu Maiorescu”.