Viorica Dăncilă: Angajatorii cu peste 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă un expert în egalitate de şanse

0
120

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, ieri, înaintea şedinţei de Guvern, că va fi introdusă obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, să aibă în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Dăncilă a precizat că se va crea, totodată, şi un instrument legal prin care violenţa în familie să fie drastic descurajată, introducându-se în legislaţie ca poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului.

Premierul a făcut aceste declaraţii în legătură cu Legea privind combaterea violenţei în familie, discutată în şedinţa de Guvern. „Am cerut în şedinţa de Guvern precedentă ca adoptarea Legii privind combaterea violenţei în familie să fie urgentată şi azi (ieri, n.r.) avem pe ordinea de zi acest proiect de la ministerul Muncii. Avem de rezolvat două probleme importante: vrem ca în cazurile de violenţă domestică poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului. Această măsură va putea fi aplicată în cazuri de pericol iminent la adresa securităţii şi sănătăţii victimei”, a spus Dăncilă, care a arătat că procedura legală e prevăzută în actul normativ.

Ea a menţionat că, în al doilea rând, se intenţionează ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată. „Vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărirm să încărcăm birocraţia cu noi funcţii. Vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a spus Dăncilă.