S-a spart gheaţa… a început Sibiul. Urmează Craiova?! / Călătorii pot plăti direct cu cardul în mijloacele de transport în comun

0
355

Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din străinătate, va putea să-şi achite imediat călătoria în Sibiu, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport Tursib, în mediu deplin securizat. Sibiul devine astfel primul oraş din România care introduce un sistem care poate fi folosit de orice posesor de card contactless Mastercard/VISA. Craiova aşteaptă la rând…

Soluţia de plată contactless a călătoriilor direct în mijloacele de transport din Sibiu a fost implementată de Banca Comercială Română, în parteneriat cu Global Payments şi Tursib şi în colaborare cu Telekom Romania. Astfel, începând din această săptămână, toate mijloacele de transport ale societăţii locale de transport, Tursib, dispun de câte două validatoare de plată, prin care oricine îşi poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless (Mastercard sau Visa), indiferent de banca emitentă a cardului. “Introducerea acestei soluţii presupune o normalitate, în condiţiile în care peste 50% din piaţa de carduri este contactless, iar plăţile contactless au devenit ceva firesc în comportamentul utilizatorilor de carduri. Acestea se extind astfel şi către alte servicii din activitatea cotidiană a fiecărora dintre noi, aşa cum este transportul public. Suntem bucuroşi că există o asemenea deschidere la Sibiu şi ne dorim extinderea sistemului către alte mari oraşe. Noi suntem pregătiţi să-l implementăm. Vom investi în continuare în programul integrat Smart City şi suntem convinşi că, alături de partenerii noştri Global Payments, Mastercard, Visa şi Telekom România, soluţiile de plată avansate vor transforma viaţa românilor într-o viaţă mai bună. Sperăm  să continuăm şi cu alte oraşe, cum ar fi Craiova, Timişoara, Cluj…”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail & Private Banking BCR  .

Mastercard va continua să colaboreze şi cu alte autorităţi locale

Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport Tursib este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înştiinţarea de realizare a tranzacţiei. „Parteneriatul dintre Mastercard şi Tursib a început în mai 2011, când, în premieră europeană, plata călătoriilor în transportul public din Sibiu s-a putut face contactless, doar prin intermediul cardurilor Mastercard. În tot acest timp, peste 20% dintre călători s-au convins că e mai simplu să îşi achite titlul de călătorie cu un card Mastercard. Urmărim cu interes evoluţia acestei verticale de acceptare pe viitor şi apetitul sibienilor pentru plata cu cardul în transportul public. Mastercard, în calitate de lider în tehnologie, va continua să colaboreze atât cu autorităţile locale, cât şi cu mediul privat pentru a descoperi şi implementa, împreună, modalităţi de a îmbunătăţi viaţa locuitorilor şi pentru a identifica soluţii smart de eficientizare a activităţilor administrative”, a declarat Gabriel Ghiţă, VP, Business Development, Mastercard Central and Eastern Europe.

„Visa investeşte constant în dezvoltarea unor noi soluţii”

Sistemul propus de BCR şi Global Payments la Sibiu a fost construit având la bază arhitectura de funcţionare reglementată de Mastercard şi VISA, astfel încât orice card emis oriunde in lume sub însemnele celor două organizaţii să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor. “Această soluţie de plată contactless face experienţa de a călători mai rapidă, mai simplă şi mai sigură pentru toată lumea, inclusiv pentru turiştii străini care vizitează oraşul Sibiu. Visa investeşte constant în dezvoltarea unor noi soluţii pentru a accelera şi a îmbunătăţi experienţa de plată din transportul public la nivel internaţional, cum ar fi Soluţiile Globale de Transport Visa. Ne bucurăm că şi Sibiul beneficiază de avantajele importante pe care le aduce sistemul de plată contactless, aşa cum se întâmplă în metropole precum Londra, şi ne menţinem angajamentul de a susţine adoptarea plăţilor contactless în transportul public de către deţinătorii de carduri Visa şi în alte oraşe mari din România”, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia în cadrul Visa.