Pianistul Viniciu Moroianu revine la Craiova într-un concert de Rahmaninov

0
618

După ce, săptămâna trecută, a prezentat Concertul nr. 2 de Serghei Rahmaninov, Filarmonica „Oltenia” propune spre audiție, astă-seară, de la ora 19.00, o altă lucrare a compozitorului, considerat „ultimului mare romantic”. De data aceasta, în program figurează Concertul nr. 3, op. 30 în Re minor, care va fi interpretat de reputatul pianist Viniciu Moroianu, muzician un repertoriu vast, care a mai fost invitat pe scena instituției craiovene. A doua parte a concertului este dedicată tot unei personalităţi din zona romantismului muzical, Franz Schubert, cu o lucrare de tinereţe: Simfonia nr. 1 în Re major. Desfăşurat sub genericul stagiunii 2017-2018, „Muzica uneşte” și sub bagheta maestrului Alexandru Ganea, dirijor permanent invitat al Filarmonicii din Pitești, concertul pune în valoare și o creaţie semnată de compozitorul român Theodor Rogalski, Două schițe simfonice, mesajul acestui an aniversar – Centenarul Marii Uniri – fiind acela al unităţii naţionale în diversitatea mondială.

Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu s-a născut la București, într-o familie de muzicieni, activitatea sa artistică însumând peste 900 de apariții scenice, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape 30 de titluri, inclusiv românești). Reputatul pianist este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op.8 de Lipatti. În 2005 a obținut titlul de Doctor în muzică, titlul tezei fiind „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, alături de care realizează integrala lucrărilor concertante pentru pian de Beethoven. De asemenea, este profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa sa de pian dând doi semifinaliști și un laureat la Concursul Internațional „George Enescu”.

Alexandru Ganea

Alexandru Ganea, dirijor permanent invitat al Filarmonicii din Pitești, s-a aflat la conducerea celor mai cunoscute orchestre din România și Republica Moldova și a colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale naționale. În anul 1997 şi-a început cariera didactică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde actualmente este conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei Universitaria. Pentru dirijorul Alexandru Ganea un pas important l-a constituit câştigarea, alături de Orchestra de Cameră „Jeunesses Musicales”, a Premiului I la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga (Olanda, 1998). În anul 2013, numele lui a fost inclus în Enciclopedia Personalităților din România Who Is Who, iar în 2014 a apărut volumul „Alexandru Ganea, Repere dirijoral – stilistice ale programatismului”. În 2015, la casa de discuri Eurostar, a apărut CD-ul Enescu, Lipatti, Silvestri, avându-i ca protagonişti pe membrii Orchestrei Universitaria a UNMB şi pe dirijorul Alexandru Ganea.