Caz de gripă confirmat în judeţul Dolj

0
547

Încă un caz de gripă, al patrulea din acest sezon, a fost confirmat în judeţul Dolj, în urma examenului de laborator. În plus, numărul total al persoanelor diagnosticate cu infecţii acute ale căilor respiratorii şi pneumonii a crescut considerabil, comparativ cu săptămâna trecută. La nivel naţional, alte opt persoane au murit, în ultimele zece zile, din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând la 16. Niciuna dintre cele opt persoane care au murit nu era vaccinată antigripal.

În ultima săptămână, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.300 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 550 cazuri de pneumopatii acute şi 19 cazuri clinice de gripă în ambulatoriu, din care un caz a fost confirmat la examenul de laborator cu virus gripal tip B.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână (1.869) este crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.339 cazuri), dar se încadrează în limitele sezonului. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 20,43%.

Peste 30.000 de doljeni au fost vaccinaţi antigripal

Până în prezent în judeţul Dolj au fost vaccinate 30.481  de persoane. În total s-au primit 35.695 de doze de vaccin: prima tranşă – 472 doze, primite în 30 octombrie 2017 şi a doua tranşă – 35.223 doze, primite în 6 decembrie 2017 care s-au repartizat unităţilor vaccinatoare.

Având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal, specialiștii recomandă  continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

În categoriile la risc intră persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronic, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

Ministerul Sănătăţii: Nu este vorba despre o epidemie

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 16 decese confirmate cu virus gripal, din care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 şi 5 tip B, faţă de 21 în sezonul precedent, din care 19 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 şi 1 tip A, nesubtipat, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Autorităţile sanitare susţin că, deocamdată, nu este vorba despre o epidemie, anul trecut fiind înregistrate 22 de decese din cauza virusului gripal. În acest moment mai sunt disponibile peste 135.000 doze de vaccin. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susţinut că măsuri de carantină sunt necesare doar acolo unde sunt focare, iar în spitale ar trebui limitat numărul vizitatorilor.

„În acest moment nu putem spune că în România avem o epidemie de gripă, ci doar o circulaţie mai intensă a virusului gripal şi se încadrează în limitele stabilite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Avem 16 persoane decedate din cauza virusului gripal, iar anul trecut, în această perioada, am avut 21 de persoane. Sunt 16 decese confirmate de laborator. Sezonul de gripă, din păcate, la noi s-a deschis mai târziu, dar mi-au confirmat specialiştii că nu avem o epidemie, ci focare locale la Iaşi, la Bucureşti, la Institutul Marius Nasta avem opt cazuri înregistrate. Domnul profesor Streinu Cercel spunea că aceste focare se vor prelungi până în una aprilie, deci, în continuare trebuie să ne luăm măsurile de siguranţă”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Până în prezent, au fost vaccinate în toată ţara aproximativ 800.000 de persoane.